Seljaci ce traktorima blokirati silose

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žitozajednica, koja okuplja mlinarsko-pekarsku industriju, na današnjem je sastanku s ratarima obznanila svoju konacnu odluku prema kojoj ostaje pri otkupnoj cijeni ovogodišnjeg uroda pšenice od 0,78 do 0,82 kune po kilogramu, dok su poljoprivrednici, nakon višemjesecnog inzistiranja na 1,25 kuna, voljni pristati i na 1,10 kuna. Buduci da su na tu cijenu jucer pristali samo otkupljivaci u sustavu Agrokora, poput Belja i PIK-a Vinkovci, koji ce seljacima davati 0,95 kuna po kilogramu, što je s državnih 0,15 kuna ukupno 1,10 kuna, dio ratara je nakon sastanka donio odluku o blokadi ostalih otkupljivaca. Buduci da je i Podravka sklona odluci da pšenicu otkupljuje po 0,95 kuna, blokirana ce biti, najavljuju seljaci, sva ostala otkupljivacka poduzeca, prvenstveno ona koja djeluju unutar Žitozajednice.

- U roku od 48 sati traktorima cemo blokirati sva njihova otkupna mjesta i prodaju, a blokada ce trajati dok god to bude potrebno, najavljuje Mato Mlinaric, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka, nezadovoljnih ponudenom otkupnom cijenom od najviše 82 lipe po kilogramu.

Protiv svojih otkupljivaca i trgovaca danas su ponovo digli i proizvodaci sirovog mlijeka, koji su na sastanku s ministrom Cobankovicem kazali da su velike mljekare prestale otkupljivati mlijeko domacih proizvodaca i potpuno se okrenule uvozu neprovjerenog mlijeka sumnjive kvalitete. Mljekari su se požalili i na trgovacke lance koji, kako kažu, ne spuštaju svoje marže, odnosno maloprodajne cijene, dok su proizvodacima mlijeka - seljacima, smanjili otkupnu cijenu.


Podijeli: Facebook Twiter