Seljaci bi opet mogli traktorima na ceste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog najave smanjenja proracuna za poljoprivredu za ovu godinu, odnosno oko milijardu kuna poljoprivrednih potpora, seljaci bi mogli opet traktorima izici na ceste. Naime, kako istice Vladimir Novotny, glasnogovornik Hrvatske poljoprivredne komore, neslužbene najave iz Vlade izazvale su val nezadovoljstva kod seljaka zbog cega neki najavljuju i prosvjede.

- Bilo kakvo umanjenje potpora za poljoprivrednike smatramo i protuzakonitim jer su one definirane Zakonom o poljoprivrednim potporama koji je uskladen s pravnom stecevinom EU-a. Prema Zakonu za izravna placanja poljoprivrednim proizvodacima je za ovu godinu predviden iznos od 1,5 milijardi kuna (isto kao i lani) i tako treba i ostati, kaže Novotny.

Zbog niza problema s kojima se ovih dana suocavaju poljoprivrednici, od moguceg umanjenja potpora do zabrane prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta i slicnog, HPK ce u ponedjeljak organizirati sastanak na koji poziva seljake. U planu je i osnivanje stožera za obranu poljoprivrednog zemljišta. (Z. R./NL)


Podijeli: Facebook Twiter