Selen štiti od raka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki su istraživaci ustanovili kako selen može pomoci u sprjecavanju raka, no sve ovisi o vrsti koja se konzumira.

U ovom su se istraživanju koncentrirali na dva tipa: SeMet i MeSeCys. SeMet je aminokiselina iz hrane koja sadrži selen i može se uzimati u obliku dodataka prehrani, dok je MeSeCys oblik dodatka selena.

Strucnjaci su pokazali kako stanice raka pluca procesuiraju razlicite vrste selena drugacije. Tako je u njihovom istraživanju MeSeCys ubio više stanica raka, a rezultatima je konacno objašnjeno zašto se stalno dobivaju kontradiktorni rezultati o selenu i raku.

Zakljuceno je kako jedna vrsta dodatka selena može stvoriti supstance koje moguce sprjecavaju rak u vecoj mjeri nego drugi oblici selena. Studija je objavljena u casopisu Biochemistry.

Selen je mineral u tragovima koji dolazi iz tla. Njegovi prehrambeni izvori ukljucuju biljke i meso životinja koje su pasle ili jele žitarice što su rasle iz tla bogatim selenom. Jednako tako, brazilski orah je izrazito bogati rudnik ovog minerala.

Naše tijelo koristi selen kako bi stvorilo selenoproteine, od kojih mnogi djeluju kao antioksidansi i sprjecavaju stanicno oštecenje.

Ordinacija.hr


Podijeli: Facebook Twiter