Šelebaj isplaćivao Svilana "na ruke", po ideji Čuljak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši vlasnik tvrtke Core media Vladimir Šelebaj Sellier posvjedočio je danas na Županijskom sudu u Zagrebu da je optuženom bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu u prostorijama svoje tvrtke, stana te u raznim kafićima na ruke, u gotovini, isplaćivao honorare za emisije koje je ta televizija kupila od njegove producentske kuće.

Jedan od glavnih USKOK-ovih svjedoka izjavio je u nastavku suđenja Svilanu da je od jeseni 2004. do kraja 2007. Svilan od Core medije dobivao od 250 do 375 eura po emisiji, a riječ je o projektima "U sridu", "1 na 1", "Istraga" i "Rekonstrukcija". Novac su Svilanu, kako je rekao, u početku isplaćivali Dijana Čuljak, svjedokova bivša supruga i bivša novinarka HTV-a, i Edvin Softić, a kada je to postao uigran posao, i on sam je isplaćivao optuženog koji mu je dolazio u tvrtku i stan ili bi primopredaju novca obavili u nekom od zagrebačkih kafića.

Suprotno ranijem svjedočenju Dijane Čuljak, Šelebaj je rekao da je producentska tvrtka osnovana isključivo na njezinu inicijativu i da je ona imala polovicu učešća u tvrtki, što su nekoliko mjeseci prije vjenčanja formalizirali potpisivanjem ugovora o tajnom društvu. On je, tvrdi, bio direktor te je formalno zastupao tvrtku i potpisivao poslovne ugovore, no ideje za projekte, pa čak i neke sinopsise za emisije radila je njegova supruga u suradnji s bivšim kolegama Hloverkom Novak Srzić, Miljenkom Manjkasom, Andrejom Rorom te Softićem.

Šelebaj smatra kako se Core medija ne bi ni osnovala da njegova supruga i Softić već ranije nisu sa Svilanom dogovorili plasman emisija. Svilan je, po njegovom mišljenju, trebao osigurati da se emisije uvrste u programsku shemu, da se "ne skidaju" u slučaju loše gledanosti te da ne budu "diskriminirane" u odnosu na druge projekte.

Tvrdi kako su se i svi troškovnici za pojedine emisije radili po napucima Dijane Čuljak te kako su se iza stavki "veza" i "scenarij" krili troškovi za Svilana i Hloverku Novak Srzić koja je, po riječima svjedoka, primala po tisuću eura mjesečno za emisiju "U sridu", jer je redovito sudjelovala u uređivačkom kolegiju. 

"Dijana Čuljak je dogovarala poslove i davala naloge, a ja sam samo potpisivao ugovore i izvršavao te naloge", kazao je Šelebaj tijekom više od tri sata svjedočenja. Dodao je da je u početku osobno pozajmicama financirao rad Core medije koja je kasnije za proizvodnju emisija koristila novinare i arhivu Nove TV, što su, po njegovim riječima, znali svi na toj televiziji.

Šelebaj je kazao kako je po nalogu bivše supruge na projektima zaposlio Svilanovu djevojku Silvu Mustapić, a u Core mediji Marija Cikača kojega je, kako mu je kazala Dijana Čuljak, preporučio upravo Svilan. 

Na upit Svilanovog odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića o tome je li s njegovim branjenikom dogovarao isplate, odgovorio je kako nikada o tome nisu razgovarali, već su samo dogovarali "kad će i kako ići isplata". 

Branitelj optuženog na kraju je u potpunosti odbacio svjedokov iskaz, rekavši kako je "neistinit u smislu davanja novca Svilanu".

Svilana je USKOK optužio da je od Šelebaja ukupno primio 262 tisuće eura mita u zamjenu za prikazivanje emisije u produkciji Core medije, no Šelebaj je danas izjavio da je riječ o "pretjeranom iznosu".

"On je primao od 2.500 do najviše 3.500 eura na mjesec, pa se nikako ne može doći do tako velikog iznosa", ustvrdio je Šelebaj koji je u drugom postupku optužen za zloporabu položaja, to jest da je od kraja 2004. do veljače 2007. preko fiktivnih računa iz Core medije i još jedne tvrtke izvukao 9,4 milijuna kuna te državu oštetio za 3,1 milijun kuna neplaćenog PDV-a.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter