Sela Ripende ostaju bez stanovnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nas koji živimo u neposrednoj okolici Termoelektrane Plomin nitko ništa nije pitao od kraja šezdesetih, kada je ona proradila, do danas kada se planira gradnja njenog treceg bloka", požalio se Ratko Paliska iz zaseoka Ripenda Verbanci, jedan od desetak Labinjana na jucerašnjoj konferenciji za novinare Zelene stranke - zelene alternative.

Njih je okupio predsjednik "zelenih" Anton Rupnik, koji se upitao tko ce lokalnom stanovništvu nadoknaditi štetu za narušavanje zdravlja i gubitak vrijednosti imovine, te zbog cega se ne raspisuje referendum o energentu za TE Plomin C, premda ga je od županijski vlasti zatražio prije osam mjeseci.

- Sela na predjelu Ripende, iznad dimnjaka u Plominskom zaljevu, ostaju bez stanovnika, što nije slucajno. S novom elektranom nestat ce ljudi iz tog kraja, rekao je Paliska.

Priznao je da dimnjak visok 340 metara zagaduje znatno manje negoli ranije onaj niži, ali je i ukazao na opasnost velikog deponija šljake i pepela nadomak elektrane, ciju štetnost, kako istice, ne može zaustaviti prekrivanje zemljom.

- Nismo došli tražiti da se sruši elektrana, ili pak da se ne gradi Plomin 3, jer bi to bilo naivno. Znamo da je takav objekt društveno koristan. Lokalno stanovništvo, medutim, ni od novog bloka nece imati nikakve koristi, ali hoce puno gubitaka, i to zagadenjem zraka, pitke vode, mora, prirodnog i životinjskog svijeta, porucio je Serdo Flego, takoder iz Ripende Verbanci.

- Nama je elektrana pod nosom, a moramo se grijati na drva jer je struja preskupa. Zbog cega ne bismo, na primjer, dobili povlaštenu cijenu elektricne energije? Mi, medutim, imamo najlošiju cestu na Labinštini, prometnicu koja je, prepuna rupa, prava društvena sramota, dodao je Flego.

Njegov sumještanin Feruco Bembic, pak, predstavljajuci se starosjediocem, primijetio je da danas, u odnosu na prijašnje prilike, "zagadenja gotovo da i nema", ali je problem, veli, vizualni efekt dimnjaka elektrane, koji - obara vrijednost nekretnina.

Osjeca, kaže, kao da je Istra napustila Labinštinu: istocna je obala nekad, tumaci, hranila Poluotok, a danas je "odredena kao deponij za prljavu industriju".

- I župan Ivan Jakovcic porucivao je da, dok obnaša tu funkciju, Plomin 3 ne može biti na ugljen, vec jedino na plin. No danas se baš i ne oglašava o toj temi, pripomenuo je Bembic.

Vilim Filipovic iz Vineža kritizirao je lokalnu vlast zbog izostanka inicijative oko organiziranja javnih tribina o termoelektrani na ugljen, na kojima bi se prvenstveno tematizirao njen utjecaj na zdravlje. (Igor RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter