Sela, oranice i ceste pod vodom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar obrane Branko Vukelic donio je danas odluku o upucivanju Namjenski organiziranih snaga (NOS) za pomoc podrucju ugroženom poplavama u Slavoniji.

Na podrucje Oriovca upucen je prvi NOS od ukupno 200 pripadnika Hrvatske kopnene vojske - vojnici, inženjerijski vod s potrebnim strojevima, opremom i camcima, te desetina veze, opskrbe i saniteta. Takoder, u pripravnosti je još šest posebnih Namjenski organiziranih snaga, cime je aktivnosti na terenu vec pocelo ili su u pripravnosti sveukupno 1500 pripadnika Oružanih snaga RH.

Poplava prijeti sve vecem broju kuca u Slavoniji, a oranice su vec danima pod vodom. Poplavljene su i mnoge lokalne i županijske ceste.

Zbog teškog stanja u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji uslijed velikih kiša te izlijevanja rijeka i potoka požeško-slavonski župan Marijan Aladrovic proglasio je danas elementarnu nepogodu za podrucje cijele županije. U Slobodnici, Vrpolju i Rastušju vec je pocela evakuacija stanovništva.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic i premijerka Jadranka Kosor su danas obišli poplavljena podrucja Brodsko-posavske županije te naglasili da ce uciniti sve da se nastala šteta što brže i efikasnije sanira.



»Na svima nama je da pokažemo solidarnost i da ljudi koji su pretrpjeli štetu dobiju pomoc što prije i da se štete saniraju«, izjavio je predsjednik Josipovic za HTV nakon što je obišao mjesto Slobodnica.

Ocjenivši da imamo dobro uigrane službe koje su u stanju sacuvati elementarnu sigrunost ljudi, ne samo fizicku nego i zdravstvenu jer u takvim prilikama prijete epidemije, izrazio je nadu da ce i vremenske prilike pridonjeti da se situacija smiri.

»Ovdje je ocito najvažnije da Sava ne izade iz svog korita«, kazao je i ocijenio kako je ocito rijec o nepogodi velikih razmjera i da treba biti na oprezu.

Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom ?akovacko-osjecke nadbiskupije poceo je danas prikupljanje pomoci stradalima od poplave u Slavoniji. Caritasu ?akovacko-osjecke nadbiskupije Hrvatski Caritas uputio je 50.000 kuna za hitnu pomoc najugroženijima, za nabavku prekrivaca, cizama, pitke vode i hrane. Svi gradani i tvrtke u akciju se mogu ukljuciti novcanim prilozima: uplatom na žiro racun Hrvatskog Caritasa kod PBZ-a: 2340009 - 1100080340, poziv na broj 26.


Podijeli: Facebook Twiter