Seksualna edukacija učenika - potreba ili tabu?

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U Učeničkom domu Pula održan je danas županijski stručni skup pedagoga i psihologa osnovnih i srednjih škola Istarske županije. Skup se održao pod nazivom "Seksualna edukacija učenika u školama - potreba ili tabu?", a vodile su ga psihologinja Davorka Glavina Stanković i pedagoginja Ljiljana Meščić Blažević iz Strukovne škole Pula u kojoj se godinama provodi seksualni odgoj.

Anketa o spolnosti

Kako nam je pojasnila Glavina Stanković jučer su se predstavili i rezultati velike ankete o spolnosti koja je prevedena na 55 posto učenika Strukovne škole, a koji su uspoređeni s rezultatima ankete koja je bila provedena 2005. godine.

- U anketi se učenicima postavilo 51 pitanje iz tri djelokruga - znanje i informacije, iskustvo i stavovi te sposobnost odlučivanja. U nekim se dijelovima rezultati ankete podudaraju, s nekima smo zadovoljni dok nas neki još uvijek brinu, navela nam je Glavina Stanković, istaknuvši da se bitno povećao broj adolescenata koji koriste zaštitu, a najčešći oblik je prezervativ, no nažalost, povećao se broj djevojaka koje u seksualne odnose ulaze pod utjecajem alkohola ili droge.

Anketa je pokazala da adolescenti i dalje uglavnom nedovoljno znaju o reproduktivnom zdravlju i ljudskoj spolnosti, da je 35 posto anketiranih djevojaka i 42 posto mladića imalo spolno iskustvo, a da većina (70,69 posto) stupa u spolne odnose u dobi između 15. i 16. godine. Također, 21 spolno aktivnih djevojka i 26 posto mladića imalo je tri i više partner/ica.

- Važan nam je podatak da mladi o spolnosti najviše informacija dobivaju s interneta, da su na drugom mjestu prijatelji, no da smo se na treće mjesto probili mi nastavnici škole što znači da se edukacija i trud nastavnika u proteklih 12 godina isplatio, navela nam je školska psihologinja. Meščić Blažević naglasivši da se s edukacijom krenulo zapravo iz nužnosti jer su te 2005. godine u školi imali čak osam maloljetničkih trudnoća.

Seks pod utjecajem alkohola i droge

Navedimo i podatak da se u anketi čak 90 posto učenika izjasnilo kako u škole treba uvesti spolni odgoj, ali i iskristalizirale tri zabrinjavajuće stvari - da čak 12 posto učenika stupa u spolni odgoj prije 15. godine, da 44 posto spolno aktivnih djevojaka i 35 posto mladića ponekad ima spolni odnos pod utjecajem alkohola, a osam posto djevojaka to ima često, a da je čak 13 posto spolno aktivnih djevojaka imalo spolni odnos pod utjecajem droge. S druge strane tek tri posto djevojaka uzima "anti beby" pilule.

Spolni odgoj na satu razrednika

Program "Seksualnost adolescenata" koji se provodi u Strukovnoj školi namijenjen je učenicima 1. prvih razreda i realizira se u sklopu sata razredne zajednice u trajanju od 12 do 15 sati. Cilj programa je upoznavanje učenika s točnim i znanstveno utemeljenim informacijama vezanim za ljudsku seksualnost te prevenciju rizičnih ponašanja. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter