Šeks: Vrhovno nacelo medija je sramocenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako oporba još uvijek bojkotira rad Sabora pa je konacnu verziju Kaznenog zakona odradila samo vladajuca vecina, rasprava ipak nije bila dosadna.

Naime, Goran Maric (HDZ) naglasio je da se, da je ovaj zakon bio prije na snazi, "nitko ne bi usudio privatizirati najvecu hrvatsku banku koja danas ima 90 milijardi kuna imovine na nacin da ni lipa ne dode u državni proracun".

Privatizacija i provizije

- Da je ovaj zakon bio na snazi, nikada ne bi suficit nakon uvodenja PDV-a u iznosu od sedam milijardi kuna završio preko privatnih tvrtki vecinom u inozemstvu, a da nitko ne odgovara. Nitko se ne bi usudio placati proviziju od 18 milijuna eura za pretvorbu Privredne banke tvrtki u Londonu.

Nitko se ne bi usudio uzimati proviziju za savjetovanje u privatizaciji Dubrovacke i Splitske banke, a da se nakon privatizacije te dvije banke ponovo prodaju po nekoliko puta vecoj cijeni no što ju je država prodala. Ali nitko za to nije mogao odgovarati jer nije bilo ovakvog zakona, rekao je Maric i dodao da je "prije nekoliko godina Carinska uprava poslala inspektore u Inu da prekontroliraju jel' se šverca nafta".

- Zamislite, zaštitari Ine su pištoljima potjerali carinske službenike. Da se to dogodilo u Americi, FBI bi helikopterima opkolio zgradu, a odgovorni bi bili smijenjeni. A kod nas se prešutjelo kao da se ništa nije dogodilo, rekao je Maric.

Replicirao mu je stranacki kolega Ivan Šuker, koji je rekao da je Maric "naveo niz stvari, neke možda i malo crnje no što jesu". Maric mu je odgovorio da "nije bojao društvo u crno ili bijelo, nego samo iznosio cinjenice".

- I ne govorim jesu li one crne ili bijele, nego koje su njihove posljedice. Je li bilo zloporabe povlaštenih informacija u Plivi? Ne znam. Ali kako je moguce da nije bilo ako je netko na povlaštenim informacijama zaradio 30 milijuna kuna. I to jedna osoba, odgovorio je Maric.

Uništavanje sudbina

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks bio je izuzetno zadovoljan uvodenjem kaznenog djela sramocenja kojim se "propisuje odgovornost onih novinara koji se ne pridržavaju novinarske etike".

- Jedan dio medija, naglašavam jedan dio, koji je obuzet groznicom stjecanja profita ili kao glasnogovornici odredenih interesnih skupina, stavio je kao svoje vrhovno nacelo sramocenje ljudi iz politickog i javnog života.

Namjerno se uništavaju ljudske sudbine bez skrupula ne vodeci racuna kako ce se iznošenje odredenih, u pravilu lažnih tvrdnji, reflektirati na sudbine pojedinaca, njihovih obitelji, žena i djece, rekao je Šeks i dodao da se kaznenim zakonodavstvom "mora stati na kraj djelovanju jednog dijela medija koji ne preže ni pred najvecim gnjusobama koje su u stanju prenositi, gdje se nasrce i na malodobnu djecu".


Podijeli: Facebook Twiter