Seks-turizam razara tijelo, psihu i duh

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Turizam je najduhovnija privredna grana u Hrvatskoj te je od velikog znacaja za sve, a da nema sakralnih spomenika, mjesta bi izgledala kao pustinja. Sakralne spomenike treba obnavljati kako bi se mogli cim više posjecivati.

Kad je rijec o crkvenom prostoru, treba se ocuvati dignitet crkve, paziti na nacin odijevanja i ponašanja. Papa Ivan Pavao II. govorio je da su etika i moral nužni u turizmu jer je bez toga kvalitetan turizam nemoguc", rekao je vodnjanski župnik Marijan Jelenic na konferenciji za novinare u povodu nadolazece šeste vazmene nedjelje koja se naziva i nedjeljom turizma jer naviješta sezonu.

Biskup porecki i pulski Ivan Milovan pozvao je na ocuvanje digniteta i moralnosti u turistickoj ponudi, a seks-turizam i turizam koji uništava okoliš nazvao razarajucim i ubitacnim za tijelo, psihu i duh. Pozvao je sve koji dolaze u crkvu da budu dolicno odjeveni, a što se tice golišavog hodanja po turistickim mjestima, rekao je da župnici na to ne mogu utjecati.

Na novinarsko pitanje kako se u izraz "neka ti gost bude kao Krist", koji je Jelenic takoder spomenuo, uklapa cinjenica da su nam crkve cesto zatvorene, biskup Milovan je odgovorio da je to iz sigurnosnih razloga jer dolazi do krada. Dodao je da bi u vecim gradovima crkve trebale biti otvorene.

Jelenic, ujedno tajnik Odbora pastorala turizma, dodao je da bi trebalo uvesti neki vid zaštitara jer postoje razliciti zlonamjernici koji bi ili opljackali ili na bilo koji drugi nacin uništili sakralnu imovinu te naveo primjer da je u zadnjih nekoliko godina bilo 40 provala u crkvu svete Foške.

Pokazao je i plakat na kojem je prikazano sve što se ne smije unositi u crkvu i u cemu se ne smije dolaziti u crkvu. Dodao je da bi svako mjesto trebalo imati letak s informacijama o sakralnim vrijednostima podrucja te da bi sakralnu baštinu Istre trebalo marketinški istražiti. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter