Seks, skijanje i arhitektura

Naslovnica knjige
Naslovnica knjige

Davor Senečić, arhitekt s adresom u Zagrebu, Rovinju, Beču i Sarajevu, izdao je svoju četvrtu knjigu jer, kako kaže: "Ploviti se mora, u mom slučaju, pisati se mora". Knjiga je nastala kao želja da se sveučilišni tekst Senečićeve disertacije pod nazivom "Od privremene arhitekture, do arhitekture informatičkog doba" u svom izvornom obliku ublaži, začini, uljepša lakšim i čitljivijim, ali i intrigantnim tekstom namijenjenim podjednako i za širu, ali i stručnu javnost.

"Seks, skijanje i arhitektura" prati dvoje ljudi, odnosno tri para koji putuju i provode skijaški i ljubavni vikend, ali većim dijelom umjesto onoga o čemu ljubavnici obično pričaju, oni vode polemike o teoriji arhitekture, novim arhitektonskim tendencijama, ali, naravno, vode ljubav, i skijaju… Arhitektura je sigurno metafora knjige. Želja je da se "običnom" čitatelju bez velikog arhitektonskog predznanja približe i pojasne neke pojave u suvremenoj arhitekturi, a seks i skijanje su tu da začine cijelu priču.

Senečić je u sklopu svog arhitektonskog studija S.E.N.D. upravo završio projekte u Beču i Splitu s arhitektima Ottom Wagnerom i Lovrom Perkovićem koji, kaže, više nisu među nama, ali ipak žive. Svoju veliku, prvu ljubav, arhitekturu uspio je povezati sa svojom drugom ljubavi, a to je pisanje. Iako iza sebe ima već nekoliko knjiga, "Seks, skijanje i arhitektura" je, prema najavi, po mnogo čemu posebna zato što je u njoj uspostavljena snažna simbolička veza između arhitekture, skijanja i seksa na ukusan i lako čitljiv način. Senečić je knjigu nedavno predstavio u izdavačkoj kući Rizzoli u New Yorku tako da očekuje plasman knjige i na američkom tržištu.

Autor planira i svoju petu knjigu pod, za sada, radnim nazivom "Arhitektonski posao" ("Architectural work"). (Priredio M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter