Šeks ne uzima u ruke optužnicu iz Srbije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Srbije su stigle optužnice protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekica, Branimira Glavaša i Tomislava Mercepa, potvrdio je danas novinarima ministar pravosuda Dražen Bošnjakovic rekavši kako je Vekica i osobno posjetio te s njim razgovarao "o tome da je došla optužnica".

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekic danas je izvijestio javnost da je preko osjeckog Opcinskog suda zaprimio optužnicu vijeca za ratne zlocine beogradskog suda koja ga, s još 40-ak osoba, tereti za kaznena djela ratnog zlocina i genocida. Rekao je kako je rijec o prepisanoj skupnoj optužnici srbijanskog vojnog tužiteljstva iz 1992.

Bošnjakovic je nakon sjednice vlade rekao da "dio dokumenata manjka" tako da ne može "tocno reci o svim detaljima". U ovoj se fazi, kako je rekao, ne traži se izrucenje, ispitivanje, kao niti da Hrvatska preuzme postupak, vec urucenje dokumenata, što ce i biti ucinjeno kada oni budu kompletirani.

Upitan koji je status te optužnice u Hrvatskoj, Bošnjakovic je rekao: "Ona je izdana od tijela Republike Srbije i dalje cemo vidjeti kroz institute medunarodne pravne pomoci što Republike Srbija bude u odnosu na to tražila", zakljucio je ministar pravosuda Bošnjakovic.

Šeks: Meni takvu optužnicu ni Bog nece uruciti


- Meni takvu optužnicu ni Bog dragi nece uruciti. Ne priznajem ni optužnicu, ni rješenje, ni odluke vojnog tužiteljstva bivše JNA, vojnih sudova bivše Jugoslovenske armije. To su akti zlocinacke organizacije, zlocinacke armije, koja je bila agresor na Hrvatsku, porucio je to potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, komentirajuci  optužnicu iz Srbije koju bi mu trebao uruciti osjecki sud.

Šeks je kaže da ih nikako nece uzeti u ruke jer bi im tako priznao legitimitet, a on se zapravo u ratu, kako kaže, borio da sruši i jugoslovensku agresorsku vojsku i jugoslovensku državu.

Otkrio je da je za optužnice saznao neslužbenim putem s osjeckog suda gdje mu radi kci, a na pitanje što ce uciniti ako mu sud pokuša uruciti optužnicu, ponovio je da je on u ruke nece uzeti.

Upitan je li to poruka da ne poštuje ni hrvatsko pravosude, Šeks je odgovorio da je to njegova dobra volja, da je stvar suda da pokuša uruciti optužnicu koja je stigla preko Ministarstva pravosuda iz srbijanskog Ministarstva pravde ali da je na njemu hoce li je preuzeti što on ne želi uciniti.

Šeks istice da se Srbija koristi zakonom koji je sama donijela i kojim je sebi dala za pravo da se na podrucju bivše Jugoslavije ponaša kao Haški sud a ocekuje da ce se slucaj ipak riješiti diplomatskim kanalima kako je to bilo i nakon optužnice protiv dr. Vesne Bosanac.

- O razlozima zbog kojih se Srbija nakon 20 godina odlucila na urucivanje optužnice može se samo spekulirati, tvrdi potpredsjednik Sabora i nudi, po njemu, najuvjerljiviju verziju po kojoj se pokušala stvoriti ravnoteža zbog velikog nezadovoljstva u Srbiji nakon izrucenja Gorana Hadžica i Ratka Mladica Haškom sudu.

Što navodi optužnica

Prema optužnici vojnog tužiteljstva iz Beograda, Šeksa, Vekica, Glavaša i Mercepa tereti se da su koristili svoje položaje vlasti da bi potaknuli zlocine protiv Srba. Optužuje ih se da su šest Hrvata s vukovarskog podrucja s predumišljajem potaknuli na genocid. Prema optužnici, njih cetvorica sastajala su se s navodnim kolovodama i neposrednim pociniteljima zlocina u kuci Tomislava Mercepa u Bogdanovcima u veljaci 1991. godine te u ožujku u prostorijama Mjesne zajednice u Borovu Naselju. Navodno su im govorili da je uništenje srpske nacionalne grupe preduvjet za stvaranje samostalne i nezavisne države Hrvatske. Da bi to ostvarili, ukazivali su im na potrebu donošenja odluke o provodenju "akcije cišcenja", kako ju je nazivao Glavaš, odnosno smjenama Srba sa svih politickih i privrednih dužnosti,, zastrašivanja da bi se iselili te na koncu fizickih likvidacija onih koji su ostali. (Hina, J. Maric/NL)


Podijeli: Facebook Twiter