Seks na javnom mjestu ne narušava javni red i mir

Na presici SRP-a o izmjenama Zakona o javnom redu i miru (M. JERIN)
Na presici SRP-a o izmjenama Zakona o javnom redu i miru (M. JERIN)

Za prosjačenje se predlažu isključivo novčane kazne, a kako misle od građana koji su došli do ruba egzistencije naplatiti kaznu? Ukoliko je njihova intencija da istjeraju te građane s ulica da ne bi narušavali viziju dobrostojećeg društva, onda se trebaju pobrinuti za te ljude, a svojim mjerama spriječiti novi priljev građana u sferu prosjaka, upozorio je na konferenciji za novinare predsjednik regionalne organizacije Socijalističke radničke partije Vladimir Kapuralin.

Naime, komentirao je prijedlog izmjena Zakona o javnom redu i miru po kojem bi se, između ostalog, novčano kažnjavalo prosjačenje do 3.000 kuna.

- Vlast vježba mišiće na najslabijim članovima društva, na najsiromašnijim, pokušavajući skrenuti pažnju s ozbiljnih i krupnih problema u društvu, a uz to šalje lažnu sliku u javnosti da nešto radi. Istovremeno je prema nedavno objavljenim podacima u medijima čak 97,5 posto neriješenih slučajeva, odnosno oslobađajućih presuda što pokazuje da sudstvo ne radi svoj posao, kazao je.

Govoreći o prijedlogu sankcija koji se tiču prostitucije napomenuo je da je iskorjenjivanje ovog najstarijeg zanata na svijetu nemoguća misija. No, ono što smatra ključnim jest kazniti i izbaciti iz tog lanca mafiju i kriminalce koji iskorištavaju ovu društvenu pojavu te uvesti adekvatnu medicinsku zaštitu.

Ništa manje apsurdnim smatra set propisa koji zadiru u ljudsku intimu, a tiču se sankcioniranje seksa na javnom mjestu.

- Ove su odredbe dobno diskriminatorne i pogađaju mlađi spolno zreli sloj populacije koji nema konvencionalne komforne uvjete u kojima bi upražnjavao svoje biološke potrebe. Radi se o izrazito pacifističkim pojavama koje ne ugrožavaju nikoga i ne mogu biti tretirane kao narušavanje javnog reda i mira, napominje Kapuralin.

Dodao je i to da je odredba po kojoj bi se kažnjavalo vrijeđanje policijskih službenika diskriminirajuće prema svim ostalim građanima i pripadnicima drugih profesija, primjerice prema trgovcima, poštarima, čistačima, učiteljima, medicinskom osoblju, konobarima ili novinarima koji su tijekom obavljanja svog posla u stalnom kontaktu s ljudima. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter