Seks i kotlovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potteromani svih uzrasta sinoc su ponovo napunili Arenu što je najviše pogodovalo filmu Tomislava Žaje "Duh babe Ilonke" koji je igrao prije zadnjeg filma o ne više tako malom carobnjaku. Žajin je film publika je nagradila aplauzima, a ocijenila ga s 4,41 što znaci da u sveukupnom poretku i dalje vode "Koko i duhovi" s 4,78.

Na konferencijama za novinare predstavile su se ekipe filmova iz Nacionalnog programa: "Kotlovina" Tomislava Radica i "7seX7" Irene Škoric, te filma "Neprijatelj" Dejana Zecevica iz sekcije manjinskih koprodukcija.

Tomislav Radic rekao je da je kotlovina simbol koji najbolje pokriva ono što je obiteljski život u Hrvatskoj. - Obitelji se okupljaju oko stola, mrze se i vole, podvaljuju si i smiju se jedni drugima, nadglasuju se i šapucu. Od samih pocetaka ideje za ovaj film bila mi je želja snimiti pricu u kojoj svi istovremeno govore. To mi je uvijek bilo najdraže na filmu, a posebice otkad sam gledao "Nashville" Roberta Altmana, kazao je Radic.

O cemu govori film "7seX7", jasno je po samom naslovu, a redateljica Irena Škoric napominje da nije sigurna, ali da misli da je njen film s najmanjom državnom potporom koji je ikada ušao u glavnu selekciju pulskog festivala.

- U radu na filmu morali smo napraviti pauzu baš zbog financijskih problema. Svaka scena u filmu snimana je u jednom kadru tako da smo imali puno priprema sa snimateljem koji je morao plesati ples s glumcima, kazala je Škoric.

Glumci koji su došli predstavljati film prisjetili su se koliko im je bilo komplicirano prirodno odraditi scene nakon toliko priprema i ponavljanja, a svatko je imao zanimljivu anegdotu koja se ticala same eroticne prirode filma.

Redatelj filma "Neprijatelj" Dejan Zecevic napomenuo je da je scenarij za film procitao još 1999. godine te da mu se svidio pristup ratnoj tematici koji nije realistican. Film je sniman na Kozari, a ekipa od sto clanova dva je mjeseca radila u teškim i zahtjevnim uvjetima. (B. VINCEK; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter