Seks, droga i BDP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Recesija u Britaniji bila je blaža nego što se mislilo, no medije je više od tog podatka tamošnjeg ureda za statistiku zaintrigiralo pitanje kako se u novoj metodologiji izračunavanja bruto domaćeg proizvoda mjeri doprinos prostitucije i trgovanja drogama.

Kako bi se dobila cjelovitija slika vrijednosti proizvodnje, odnosno potrošnje u BDP-u, članice Europske unije dužne su promijeniti metodologiju izračuna BDP-a prema Europskom sustavu nacionalnih i regionalnih računa (ESA 2010), koja, među ostalim, obuhvaća dio nelegalnih djelatnosti, kao što su prostitucija, trgovanje drogama, te nelegalna proizvodnja i trgovina alkohola i duhana.

Britanski Office for National Statistics (ONS) objavio je u srijedu da je, prema novoj metodologiji izračuna, tamošnji BDP od prvog tromjesečja 2008. do drugog kvartala 2009. godine pao 6 posto, a ne 7,2 posto, koliko su pokazivali podaci izračunati dosadašnjom metodologijom. No, medije je više zainteresiralo pitanje kako ONS izračunava 'potrošnju kućanstava' na prostituciju i uživanje droga, s obzirom da se radi o nelegalnim djelatnostima, pa je upitna vjerodostojnost takvih podataka. ONS je priznao da postoji 'značajno ograničenje' u pristupu podacima nužnim za takve procjene, pa one ovise o određenom 'broju pretpostavki'.

O načinu izračuna pišu novinari The Independenta, pa navode da je ONS od policije dobio podatke o broju prostitutki na londonskim ulicama. Na osnovu toga izračunao je njihov broj po glavi stanovnika u glavnom britanskom gradu, a potom te podatke primijenio na nacionalnu razinu. Zatim je, koristeći znanstvene studije i procjenu da je u Britaniji oko 60.870 prostitutki, izračunao prosječan broj klijenata svake prostitutke godišnje, broj radnih tjedana, cijenu po klijentu, troškove svake prostitutke... I, tako je dobio bruto vrijednost sektora prostitucije.

Na temelju tih podataka, ONS procjenjuje da je vrijednost prostitucije u 2009. godini u Britaniji iznosila 5,3 milijarde funta. Na sličan je način, uzimajući podatke o broju narkomana i procjeni njihove potrošnje na drogu, ONS procijenio da je vrijednost trgovanja drogama u 2009. iznosila 4,4 milijarde funta.

Ukupno su te dvije nelegalne djelatnosti u BDP sudjelovale s 9,7 milijardi funta, što nije mala brojka, ali je zanemariva u odnosu na ukupnu vrijednost britanskog gospodarstva jer čini svega 0,6 posto BDP-a.

O detaljima novog izračuna BDP-a u Hrvatskoj - idućega tjedna

I statistički uredi drugih članica EU-a idućih će tjedana i mjeseci objaviti izvješća o BDP-u po novoj metodologiji. Državni zavod za statistiku najavio je da će procjene hrvatskog BDP-a od prvog tromjesečja 2000. do drugog tromjesečja 2014. po novoj ESA 2010 metodologiji prezentirati na konferenciji za tisak 10. rujna. Na upit kako je DZS izračunao doprinos nelegalnih djelatnosti u BDP-u, iz statističkog zavoda odgovorili su da su koristili sličnu metodu kao u Britaniji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter