Sekolec jedini slovenski kandidat za arbitra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedini kandidat za slovenskog arbitra u petoclanom arbitražnom sudu za rješenje granicnog prijepora s Hrvatskom je ugledni slovenski pravni strucnjak Jernej Sekolec, potvrdio je u cetvrtak ministar pravosuda Aleš Zalar.

Na konferenciji za novinare u Ljubljani Zalar je potvrdio neslužbene informacije iz medija da se na natjecaj za slovenskog clana arbitraže, koji je raspisalo ministarstvo pravosuda, prijavio jedino dr. Jernej Sekolec.

Diplomirani pravnik i sveucilišni profesor iz Maribora, nekadašnji direktor odjela za medunarodno gospodarsko pravo UN-a i tajnik komisije za medunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL), sada na mjestu potpredsjednika londonskog suda za medunarodnu arbitražu, a od sredine ove godine i clan stalnog arbitražnog suda sa sjedištem u Haagu, važi za jednog od najiskusnijih slovenskih pravnika s medunarodnom reputacijom iako je u Sloveniji, osim u strucnim krugovima, malo poznat, navode slovenski mediji.

Zalar je rekao da je Sekolecova prijava potpuna i da ce poduprijeti njegovu kandidaturu i izbor, najprije na sjednici vlade, nakon cega ce ona biti poslana predsjedniku republike Danilu Tuerku koji ce je nakon toga uputiti u parlament.

"Radi se o kandidatu s izuzetnim referencama i smatram da to što je istaknutiji kao strucnjak za gospodarsku arbitražu, a ne pomorsko pravo, ne bi smjelo utjecati na njegov izbor", rekao je Zalar.

Parlament o slovenskom clanu arbitraže treba odluciti apsolutnom, natpolovicnom vecinom od 46 glasova, a o tome bi mogao odlucivati vec u rujnu, ali bi se postupak mogao i odužiti, priznao je Zalar.

Komentirajuci navode vodece oporbene stranke bivšeg premijera Janeza Janše da bi s izborom za slovenskog clana arbitraže trebalo pricekati odluku novog sastava parlamenta buduci da se špekulira o izvanrednim izborima, Zalar je rekao da bi time Sloveniji bila napravljena šteta.

Dodao je da je slovenska vlada s postupkom biranja slovenskog arbitra požurila upravo imajuci u vidu mogucnost izvanrednih izbora, odnosno raspuštanja parlamenta, što bi Sloveniju dovelo u situaciju da svog arbitra u arbitražnom sudu ne izabere u roku koji je predviden arbitražnim sporazumom.

Janšina oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS), kao i cijela oporba desnog centra, protivila se do referenduma prošle godine stupanju na snagu arbitražnog sporazuma za rješenje granicnog spora s Hrvatskom.

Otezanje s imenovanjem slovenskog clana arbitraže bilo bi neproduktivno, jer ce do arbitraže svakako doci i ako Slovenija u roku ne bi imenovala svog clana arbitražnog vijeca. U tom bi slucaju umjesto nje to ucinila Europska komisija, pojasnio je Zalar.

Prema arbitražnom sporazumu o rješavanju granicnog prijepora Hrvatska i Slovenija u petoclano arbitražno vijece imenuju po jednog svog arbitra, a ostala tri predlaže Europska komisija. Svi postupci iz arbitražnog sporazuma otpocinju nakon što Europska unija i Hrvatska potpišu pristupni sporazum o clanstvu Hrvatske u integraciji, što se ocekuje do kraja ove godine.


Podijeli: Facebook Twiter