Sekcije za Uljanik rivom se prevoze noću

Doprema brodskih sekcija odvija se noću (Arhiva/N. L.)
Doprema brodskih sekcija odvija se noću (Arhiva/N. L.)

Iako je puno povika o novoj regulaciji prometa rivom, odnosno zahtjeva da se regulirani jednosmjerni promet vrati na "stari" dvosmjerni, činjenica je da se prije svega pola godina razmišljalo da se centralni dio rive, od semafora do Uljanika, zapravo u potpunosti i zatvori za promet te pretvori u pješačku zonu.

Od toga se odustalo ponajviše zbog, kako je jednom prilikom potvrdio i sam gradonačelnik Boris Miletić, najvećeg pulskog gospodarskog subjekta, brodogradilišta Uljanik, kojem je ova prometnica praktički krucijalna.

- Dok je riva bila zatvorena zbog radova razmišljalo se da se i nakon njenog završetka u potpunosti zatvori za promet. Odustalo se zbog brojnih drugih kapitalnih radova u gradu.

No, od ideje zatvaranja nismo odustali jer je želja urediti rivu, omogućiti šetnicu s mnoštvom sadržaja, ali tek kada to promet bude mogao izdržati. Usto, i brodogradilište je zatražilo da se omogući promet rivom pa smo i uvažili taj zahtjev našeg najvećeg gospodarskog subjekta koji ima najviše radnih mjesta, a to nam je  itekako važno, rekao je tom prigodom gradonačelnik.

Iako je prijevoz sekcija iz Vodnjana do Uljanika sve rjeđi, i odvija se većinom u noćnim satima pod pratnjom policije, u nekoliko navrata prolaznici su primijetili da se kamioni koji dovoze sekcije u povratku voze kontra smjerom (uz pratnju policije). Stoga smo brodogradilište upitali stvara li im jednosmjerni promet i dalje poteškoće.

"Prijevoz brodskih sekcija iz Proizvodnje opreme u Vodnjanu već dugo nije pravilo, ponajprije zbog sasvim drugačijih tipova brodova koje Uljanik gradi i nema potrebe za sekcijama velikih dimenzija, već je riječ o povremenim transportima.

Otprilike do dva puta mjesečno i to kasno noću kada je promet smanjen, odnosno kada ga uopće nema. Transportno vozilo pritom ima primjerenu pratnju", potvrđuju nam navode iz Odnosa s javnošću Uljanik Grupe. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter