Seizmičarima šest godina zatvora zbog L'Aquile

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski sud je u ponedjeljak poslijepodne proglasio krivim sedam stručnjaka za ubojstvo iz nehaja i osudio ih na šest godina zatvora jer 2009. godine nisu upozorili građane L'Aquile na rizik od moguće smrtonosnog potresa.
Njegove su posljedice bile strašne, stari srednjovjekovni grad je praktično uništen, poginulo je više od 300 osoba, mnogo od njih u snu, ranjeno je najmanje tisuću ljudi, a više desetaka tisuća ostalo je bez krova nad glavom.

Svi su oni kao članovi Talijanskog povjerenstva  za predviđanje i prevenciju rizika proglašeni krivima jer su podcijenili opasnost i rizike potresa pa se može reći da je ovom presudom po prvi put utvrđena odgovornost znanstvenika kod predviđanja prirodnih katastrofa.

U središtu ovog procesa, koji je još jednom na svjetlo dana iznio sve talijanske traume o lošoj sigurnosti u zemlji, bila je dilema zašto su vladini stručnjaci dali tako ohrabrujuću, a posve krivu, procjenu za L'Aquilu, grad koji je bio prepun starina i vrlo krhkih građevina i u koji je tijekom stoljeća, tri puta bio djelomično razoren u potresima.

Posebno je važno bilo saznanje da je nekoliko mjeseci prije razornog potresa regiju pogodilo nekoliko slabijih potresa, pa je tužiteljstvo bilo uvjereno da su već i iz tog razloga znanstvenici morali izvući drugačiji, oprezniji zaključak i predvidjeti mogući veliki udar.

Tužiteljstvo je bilo optužilo stručnjake da su stanovništvu prenijeli umirujuće informacije zbog čega oni nisu poduzeli mjere zaštite. Oni su ustvrdili da je vrlo umirujuće moglo djelovati saznanje da je Povjerenstvo 31. ožujka 2009. godine zasjedalo u L'Aquili kako bi analiziralo niz seizmičkih podrhtavanja tla tijekom tri prethodna mjeseca i nakon sastanka objavilo da nije moguće predvidjeti snažan potres. Preporučili su samo da se više poštuju mjere zaštite od potresa, napose u gradnji zgrada.

Uoči presude odvjetnica Wania della Vigna koja zastupa 11 civilnih stranaka u postupku, među kojima četiri studenta ozlijeđena u rušenju studentskog doma, izjavila je da će osuđujuća presuda biti povijesnog karaktera. Ona je naime, uvjerena da će takva presuda pomoći »da u budućnosti znanstvenici razmisle o posljedicama prije iznošenja preporuka«.

Odvjetnik Carlo Sica koji zastupa talijansku vladu pod čijim okriljem radi Povjerenstvo,  tražio je oslobađaju presudu, a kao argument su mu poslužile izjave brojnih svjetskih i talijanskih stručnjaka koje je mogućnost da njihovi kolege budu proglašeni krivim izrazito zabrinula. Više od 5.000 članova znanstvene zajednice poslalo je otvoreno pismo predsjedniku Talijanske Republike Giorgiju Napolitanu u kojem tvrde da je nemoguće predvidjeti potres.

Odvjetnik Filippo Dinacci, koji također zastupa znanstvenike, ocijenio je da optužbe koje se njegovim klijentima stavljaju na teret »potječu iz srednjovjekovnog kaznenog zakona«. Reagirala je i Američka unija geofizičara koja smatra da će osuđujuća presuda dovesti samo do toga da znanstvenici ubuduće neće htjeti savjetovati vlade, pa i da će moguće posve obustaviti rad na seizmičkim rizicima.

Među optuženicima su i istaknuta imena kao što je profesor Enzo Boschi, donedavni predsjednik Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju te Claudio Eva, profesor fizike na Sveučilištu u Genovi. (Hina, Jagoda Vukušić, Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter