Šeik Avejs uhićen u zračnoj luci u Mogadišu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Somalijske snage sigurnosti uhitile su u subotu povijesnu osobu islamista šeika Hasana Dahira Avejsa, po dolasku u zračnu luku Mogadišu, rečeno je u nedjelju iz sukladnih izvora.

- Došlo je do žive rasprave, pretvorilo se u tučnjavu između pripadnika snaga sigurnosti i izaslanstva šeika Avejsa koji je uhićen, kazao je policijski časnik. Uhićenje je potvrdio somalijski dužnosnik Jusuf Mohamed Sijad, koji je stigao u zračnu luku s Avejsom.

Avion šeika Avejsa upravo je sletio iz Adada, središta autonomne pokrajine Himan i Heeb. Islamistički čelnik ondje se sklonio nakon sukoba sa suparničkom frakcijom šebab, južnije u luci Barave.

Pristao je doći u Mogadiš nakon obećanja o pregovorima s vladom. Posebni zrakoplov s nekoliko pripadnika njegova klana unajmljen je u somalijskom glavnom gradu za pratnju.

Jusuf Mohamed Sijad, general i nekadašnji ministar obrane, optužio je vladu da je iznevjerila svoje obveze.

- Vlada nije poštivala svoja obećanja uhitivši šeika Avejsa. Ponizili su zastupnike koji su ga uvjerili da dođe u Mogadišu, izjavio je Sijad, iz istog klana Havije-Ajr kao i islamistički šef. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter