Šegon: Sve Mileticeve laži o Delfinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do 21. svibnja 2008. zona iznad lucice Delfin bila je izuzeta od bilo kakve izgradnje te u cijelosti namijenjena rekreaciji i sportu. Gradani su se s time složili, a kasnije izmjene koje podrazumijevaju betonizaciju i apartmanizaciju u zašticenom obalnom podrucju svega 30 metara od mora odbili su proljetos te u rujnu kao krajnje neprihvatljive, iznio je na konferenciji za novinare na pulskoj tržnici predstavnik Inicijative gradana za obustavu postupka izrade UPU-a lucice Delfin Vlado Šegon.

Za gradonacelnika Borisa Miletica ustvrdio je da je lagao gradanima u više navrata. "Sastanak investitora održan je gotovo dva mjeseca nakon okoncanja javne rasprave o GUP-u što je protuzakonito. S druge strane, u obzir nije uzet na vrijeme predan zahtjev MO-a Nova Veruda, potpisi 1.066 gradana, 13 arhitekata, a niti zakljucci strucnog izradivaca, Urbisa 72, koji je prihvatio najznacajnije primjedbe stanovnika", rekao je Šegon.

"Kako bi osporio Urbisove zakljucke, Miletic je formirao takozvano Smilovicevo povjerenstvo koje ce raditi u interesu investitora i Grada. Naime, troje od pet clanova su gradonacelnikovi 'karigi' te su u sukobu interesa buduci da su direktno bili umiješani u pripremu i izradu prijedloga, a Mario Smilovic, koji nikada nije dokazao dokumentom da je delegat Društva arhitekata Istre, i u projektiranje za investitora", dodao je Šegon. Napomenuo je da nije moguce da Miletic za to nije znao kao što je tvrdio u medijima.

U cijelu se pricu uklapa i pokušaj da se Pomorsko športsko ribolovno društvo Delfin dovede u stecaj kako bi im koncesija na sportsku lucicu bila oduzeta te predana privatnom investitoru. On je gradanima obecao šetnicu s javnim sadržajima, no svemu tome više nema traga.

- Prema najavama to je trebao biti zajednicki projekt u kojemu ce sudjelovati i Grad i vijece MO-a Nova Veruda, ali potonje nije nitko poslije konzultirao. Za vrijeme pregovora govorilo se da ce Grad ulagati u komunalnu infrastrukturu, a investitor u izgradnju. U sporazumnom ugovoru potpisanom sa SBE-om navodi se je infrastrukturna opremljenost prostora minimalna, što nije istina buduci da ona ondje ne postoji, te je upravo to prema Mileticu bio jedan od važnih razloga za granju stanova, ustvrdio je Šegon.

- Lagali ste i kada ste rekli da niste znali tko je doveo u svibnju 2008. predstavnike SBE-a u MO Nova Veruda, gdje su oni izjavili da projekt ima suglasnost Grada s kojim su u partnerskom odnosu i s kojim je potpisan sporazumni ugovor o potpunom financiranju izrade UPU-a, nastavio je Šegon i podsjetio na neispunjeno obecanje Grada da ce pripremiti visinske presjeke zgrada te tako dokazati da oni Inicijativini nisu tocni.

Da je sve receno istina Šegon kaže da može dokazati dokumentima koje je moguce vidjeti na internetskim stranicama Zelene Istre. Na onima Grada Pule, gdje su stavljeni svi projekti koje vladajuci namjeravaju ostvariti, nema pak ni slova o UPU-u Delfin.

Pokušali smo doznati što o ovim optužbama kaže Miletic, no nije bio dostupan. Inace, potpisivanje peticije za obustavu postupka izrade UPU-a Delfin nastavljeno je danas, dok ce naredne subote biti posljednji put da ce gradani moci dati svoj doprinos borbi Inicijative.


Podijeli: Facebook Twiter