Šefovi mafije i političari pred sudom zbog pregovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šefovi sicilijanske mafije i visoki talijanski dužnosnici, bivši i sadašnji, u ponedjeljak su izašli pred sud zbog optužbi da su tajno pregovarali o zaustavljanju mafijaških bombaških napada početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Suđenje se odnosi na burno razdoblje talijanske povijesti u kojem su istrage o korupciji srušile politički establišment, a u nizu mafijaških bombaških napada ubijena je 21 osoba.

Tužitelji kažu da su bombaški napadi prestali 1994. godine, nakon sporazuma mafije i Marcella Dell'Utrija, bivšeg senatora i bliskog suradnika Silvija Berlusconija, koji je te godine zauzeo politički prostor ispražnjen slomom dotadašnjeg stranačkog sustava.

Sudac Alfredo Montalto otvorio je proces u "bunker" sudnici visoke sigurnosti u okolici Palerma, na 20. godišnjicu mafijaškog napada autobombom u blizini Galerije Uffizi u Firenci, u kojem je ubijeno pet osoba, među kojima i novorođenče.

Tužitelji tvrde da su viši političari i policijski dužnosnici nakon što je u eksploziji bombe postavljene pod cestom 1992. ubijen sudac Giovanni Falcone, njegova supruga i tri tjelesna čuvara, počeli pregovore s mafijom.

Spremnost države da stupi u razgovore s mafijom nakon Falconeovog ubojstva ohrabrila je mafiju na nove napade i dovela do ubojstva tužitelja Paola Borsellina, jer je doznao za pregovore i usprotivio im se. U zamjenu za zaustavljanje bombaških napada sicilijanska mafija je tražila blaže kazne i bolje uvjete u zatvorima za osuđene mafijaše.

"Država ne može svoje odgovornosti gurnuti pod tepih", rekao je novinarima tužitelj Antonino Di Matteo prije ročišta u ponedjeljak. Berlusconi nije optužen, a Nicoli Mancinu, koji je bio ministar unutarnjih poslova u doba navodnih pregovora, sudi se za lažno svjedočenje, dok je drugih devet optuženih, među kojima i Dell'Utri, optuženo da su pokušali ucjenjivati državu.

Svi optuženi niječu počinjenje kaznenih djela. Optužena su četiri mafijaška bossa, među kojima i bivši "Il capo dei capi" Salvatore "Zvijer" Riina. Trojica suđenje prate videovezom iz svojih zatvora, a pokajnik Giovanni Brusca s tajne lokacije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter