Šefic: Slovenija i Austrija ne zatvaraju granicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic ponovo je u utorak zanijekao informacije da će Austrija i Slovenija zatvoriti granicu za izbjeglice, o čemu su nagađali mediji u Srbiji jer je navodno takva informacija prenesena srbijanskoj vladi.

- Sve aktivnosti se danas odvijaju normalno, samo što smo Hrvatsku zamolili da za nekoliko sati odgodi slanje jednog vlaka u Dobovu, kazao je Šefic na redovnom brifingu za novinare u Ljubljani, dodavši da se to dogodilo jer je u slovenskim prihvatnim centrima bilo previše ljudi. Slovenija nije zaustavila primanje migranata nego malo postrožila kontrole kako bi usporila njihov dolazak.

Uz to je ocijenio kako štrajk slovenske policije najavljen za srijedu neće previše negativno utjecati na kontrolu migrantskog vala s balkanske rute. Policajci unatoč štrajku prema zakonu moraju izvršavati sve hitne i sa sigurnošću povezane zadaće, kazao je Šefic, izrazivši očekivanje da se štrajk neće negativno odraziti na rad policije s migrantima.
- Vjerujem da sindikat želi upozoriti na stanje u policiji i da to neće utjecati na sigurnost u državi i reguliranje izbjegličkog toka, kazao je Šefic.
Za srijedu je najavio novi sastanak koordinacije koja će analizirati stanje i postupke s izbjeglicama za iduće razdoblje u kojemu se očekuje i promjena vremenskih prilika, a po nekim najavama i snijeg u nizinama krajem ovog ili početkom idućeg tjedna.
Što se tiče sigurnosne situacije u državi u svjetlu terorističkih napada u Parizu, Šefic je kazao da je stanje dobro, da nema povećane opasnosti, ali da je povećana budnost i da se čuvaju neki važni objekti u državi. Po njegovoj ocjeni, slovenska policija u kontroli migrantskog vala nije zabilježila osobe koje bi bile riskantne u sigurnosnom smislu, a redovno surađuje u razmjeni informacija s policijama u Europi i okruženju.
Slovenija je do sada po navodima Šefica podigla više od 30 kilometara žičane ograde na svojoj schengenskoj granici od planiranih ukupno 80. U čuvanju granice po njegovim riječima na terenu je prosječno od 1.200 do 1.500 policajaca, a stižu i pojačanja iz drugih država, tako da je stranih policajaca trenutačno već skoro dvjesto iz devet različitih zemalja, a sljedećih dana pristizat će i drugi.

Pomoć Sloveniji uputila je i Češka koja je uz policajce poslala i medicinsku ambulantu s dva liječnika i nekoliko sestara koji će pomagati izbjeglicama i migrantima kojima bi pomoć bila potrebna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter