Šef sicilijanske mafije Toto Riina umro u zatvorskoj bolnici

Najmanji grad u Istri, na oko 26 četvornih kilometara, s nešto više od 4.400 stalnih i oko 600 povremenih stanovnika
Najmanji grad u Istri, na oko 26 četvornih kilometara, s nešto više od 4.400 stalnih i oko 600 povremenih stanovnika

"Capo di tutti capi" sicilijanske mafije Salvatore Toto Riina, koji je u petak umro prirodnom smrću u zatvoru, dan nakon 87. rođendana, bio je brutalni ubojica koji je četvrt stoljeća terorizirao Italiju. 

Riina, koji je služio nekoliko doživotnih kazni za razna ubojstva, umro je u 3,37 sata u Parmi gdje je bio zatvoren godinama, prenosi ANSA. Prema medijskim izvješćima, u zadnja 24 sata upao je u komu. Uzrok smrti nije objavljen, no Riina je patio od raka bubrega i srčanih tegoba.

Rođen je 1930. u mafijaškom uporištu Corleoneu, gradiću koji inspirirao ime fiktivne mafijaške obitelji u "Kumu". Prije uhićenja 1993., proveo je 24 godine u bijegu.

Imao je dva nadimka: Zvijer, zbog brutalnosti, i Kratki, jer je bio visok samo 158 centimetara.

Pod njegovim zapovjedništvom Cosa Nostra je ubila nekoliko visokih dužnosnika, uključujući sicilijanskog guvernera Piersantija Mattarellu, brata aktualnog predsjednika države Sergija Mattarelle, i vodeće antimafijaške državne tužitelje Giovannija Falconea i Paola Borsellina.

Prvog čovjeka ubio je golim rukama, u tučnjavi, 1949. godine. Svoju kriminalnu karijeru završio je služeći višestruke doživotne zatvorske kazne u zatvorima maksimalne sigurnosti. 

Rođen u siromašnoj seljačkoj obitelji, Riina je imao teško djetinjstvo. Otac i stariji brat poginuli su 1943. pokušavajući deaktivirati savezničku bombu. Tada 13-godišnji Riina morao se brinuti za četvero mlađe braće i sestara i majku.

Postao je mafijaški ubojica u službi zloglasnih šefova Luciana Leggia i Gaetana Badalamentija prije nego što se sam uspeo do glavnog položaja u Cosa Nostri početkom 80-ih godina.

Njegovo barbarstvo navodno je potaknulo Tommasa Buscettu, najpoznatijeg mafijaškog prebjega, na suradnju s policijom. Buscettina svjedočenja pomogla su Falconeu i Borsellinu da osiguraju osuđujuće presude tisućama mafijaša, uključujući i Riinu. 

Suprotno od mafijaša takozvane stare škole, Riina nije povlačio granice kada je nasilje bilo u pitanju. Jednom je o mafijaškim prebjezima rekao: "Moramo ih ubiti, i sve njihove rođake do dvadesetog koljena, počevši od djece starije od šest godina".

Njegova životna družica bila je Antonietta "Ninetta" Bagarella, s kojom je bio u vezi od 1955. godine. Imaju četvero djece, uključujući dvojicu sinova koji su nastavili očevim stopama. Giovanni Francesco služi doživotnu kaznu zbog ubojstva, a Giuseppe Salvatore odslužio je osam godina zbog drugog mafijaškog kriminala. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter