Šef predstavništva EK-a posjetio Istru

Oroča, Flego i Baričević (M. ANGELINI)
Oroča, Flego i Baričević (M. ANGELINI)

Za šefa predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branka Baričevića danas je u sjedištu Istarske županije u Puli organiziran prijem, a ugostili su ga župan Valter Flego te pročelnik županijskog ureda za EU integracije Oriano Otočan.

- Velika nam je čast što je šef predstavništva Europske komisije za svoj prvi posjet odabrao upravo Istarsku županiju koja je lider u korištenju sredstava iz EU fondova, rekao je Flego te najavio i sastanak s gradonačelnicima istarskih gradova o pitanjima fondova i određivanju prioriteta.

Otočan je održao kratku prezentaciju o tome koliko je sredstava iskorišteno iz europskih programa, koji su projekti realizirani i financirani iz EU i drugih izvora te najavio iduće aktivnosti.

Baričević je pak istaknuo da su istarska iskustva doista impresivna te da mogu poslužiti kao primjer ostalim županijama. Najavio je daljnju podršku Istarskoj županiji iako ne izravno budući da se uloga predstavništva EK ulaskom RH u EU promijenila, već će se ta suradnja sada više temeljiti na educiranju građana i njihovim pravima u EU te ih poticati na promišljanje i aktivnosti u EU. Istaknuo je da je važno podizati svijest građana o sudjelovanju u procesima u EU-u, poput primjerice europskih parlamentarnih izbora, stoga će njegova zadaća biti motivirati građane da izađu na izbore.

- Ovo je godina građana u EU i upravo na tom segmentu će se najviše raditi, rekao je Baričević, najavljujući za rujan svojevrsni međunarodni dijalog s građanima koji će se održati u Trstu. Sukladno tome, najavio je i otvaranje 10 informacijskih centara za građane, ali i za medije s kojima se želi uspostaviti još bolji odnos. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter