Šef NATO-a očekuje povećanje potrošnje za obranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni tajnik NATO-a izrazio je u utorak nadu da će se na rujanskom summitu europski saveznici obvezati povećati troškove za obranu, na što ih je pozvao Washington kako bi se nosili s jačanjem ruske moći.

Sjedinjene Države koje dominiraju zapadnim vojnim blokom iskoristile su ukrajinsku krizu da pritisnu europske države i pozovu ih na veća izdvajanja za obranu nakon financijske krize iz 2008.

Iako je SAD i sam najavio smanjenje, u 2013. njegova je potrošnja činila gotovo tri četvrtine svih vojnih troškova NATO-a.

Nadamo se da će na summitu 4. i 5. rujna saveznici prihvatiti "transatlantsku deklaraciju koja će s jedne strane potvrditi američku obvezu da štiti sigurnost Europe... i potvrditi europsku obvezu na pravednu podjelu troškova i odgovornosti", rekao je u Bruxellesu glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen.

SAD i drugi saveznici u NATO-a poslali su borbene zrakoplove i brodove u istočnu Europu kako bi umirili države uznemirene akcijama Rusije koja je pripojila ukrajinski poluotok Krim.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je da će se potrošiti milijarda dolara za potporu i uvježbavanje snaga članica NATO-a na ruskim granicama. Prema NATO-ovim podacima Rusija je povećala izdvajanja za obranu za 50 posto u zadnjih pet godina, dok su članice NATO-a svoje troškove srezale za 20 posto.

U 2013. samo su SAD, Velika Britanija, Grčka i Estonija ispunile NATO-ov cilj o dva posto za obranu. Zbog krize u Ukrajini neke članice, kao Litva, Latvija, Poljska i Rumunjska, najavile su povećanje troškova za obranu. Rasmussen se nada da će druge članice slijediti njihov primjer iako se mnoge vlade još bore s financijskom krizom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter