Šef kalabrijske mafije uhicen u Dubrovniku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica talijanskih državljana Antonio Melato (56) i njegov sin Alessandro (26), uhiceni su prošle nedjelje nadomak zracne luke Dubrovnik i to po Interpolovoj tjeralici koja ih sumnjici za šverc kokaina i pranje novca. Zaskocili su ih djelatnici PNUSKOK-a uoci leta za Zagreb, odakle su trebali krenuti dalje prema jednoj od istocnih zemalja. Prebaceni su u Split te im je odreden ekstradicijski pritvor u trajanju od 40 dana.

Antonio Melato navodno je jedan od šefova kalabrijske mafijaške organizacije 'Ndrangheta za koju se procjenjuje da, prije svega trgovinom droge, godišnje ostvari prihod izmedu 40 i 50 milijardi eura. Do njihova uhicenja, koje je obavljeno u potpunoj tajnosti, došlo je nakon što je Antonijev stariji sin Andrea pao u Španjolskoj u sklopu velike Interpolove akcije razbijanja medunarodnog narkolanca koji organizira krijumcarenje kokaina iz Južne Amerike.

Antonio Melato i njegov sin Alessandro posljednjih su šest godina živjeli u Staroj Mokošici, u zapadnom prigradskom dubrovackom naselju. Živjeli su mirno i povuceno i nicim nisu privlacili pozornost u odnosu na inkriminacije koje im se pripisuju. Nisu bili poznati u ovdašnjim celeb-krugovima, nije ih se moglo vidjeti na raznim eventima i ni po cemu se nije moglo zakljuciti da se radi navodno o osobama koje su povezane s vrhom 'Ndraghete.

Njihov odvjetnik Dragan Pištalo rekao je da obojica imaju uredne papire za boravak i rad u Hrvatskoj. Grupa kojoj su pripadali Antonio Melato i njegovi sinovi Alessandro i Andrea sumnjici se za krijumcarenje u Italiju 40 tona kokaina godišnje.

Kako su potvrdili celnici talijanske i bugarske policije, na celu skupine bio je kontroverzni bugarski poduzetnik Evelin Banev-Brendo, a u finišu operacije kodnog naziva "Kraljevi kokaina" uhiceno je ukupno 30 osoba. Medu njima je 12 Talijana, po jedan Rumunj, Slovenac i Gruzijac te 15 Bugara. Za još cetiri osobe se traga. (A. RAIC-KNEŽEVIC, J. SVETIC/Novi list)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter