Šef Hrvatske štedne zadruge priznao prijevaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoc ugledni celnik Hrvatske savezne štedne zadruge St. Paul u saveznoj državi Ohiju priznao je kradu više od 70 milijuna dolara koja je dovela do propasti te 67 godina stare štedionice.

Anthony Raguz (52) pojavio se u utorak na saveznom sudu u Ohiju i priznao bankovnu prijevaru, podmicivanje i pranje novca, a državni tužitelj Steven Dettelbach slucaj je nazvao "vjerojatno najvecim bankrotom neke štedionice u americkoj povijesti", kaže se na internetskoj stranici cleveland.com.

Odmah nakon saslušanja Raguz se predao saveznim šerifima kako bi poceo izdržavanje zatvorske kazne, a okružni sudac Christopher Boyko zakazao je presudu za 4. sijecnja.

"Raguz je priznao da je on uzrok propasti (štedionice)", rekao je Dettelbach u razgovoru za americke medije nakon izjašnjavanja o krivnji. "Ova ce se istraga nastaviti dok ne bude sudeno svim bankovnim službenicima koji su krivi".

Dettelbach je Raguza opisao kao vodu prijevare koja je trajala više od desetljeca. On je za više od tristo štediša odobrio tisuce nevaljanih zajmova u vrijedosti vecoj od sedamdeset milijuna dolara.

On je priznao da je podijelio milijune dolara u zajmovima bez ikakva osiguranja. Znao je da zajmoprimci nemaju nikakve imovine ili im je imovina veoma male vrijedosti te da nisu zaposleni, a cesto su davali i lažna imena, citao je Dettelbach iz priznanja krivnje što ga je Raguz potpisao u utorak.

Vecina zajmoprimaca kredite nije vracala, a da bi prikrio trag, Raguz je izdavao nove kredite, na ime pokojnih ljudi i fiktivnih kompanija. Raguz je priznao i da je od korisnika štedionice od 2002. do 2010. primio najmanje milijun dolara mira i darova. Njegov odvjetnik kaže da je vec vratio milijun dolara. "On je dobar covjek koji je pogriješio", rekao je odvjetnik John Pyle.

Raguzev suoptuženik Koljo Nikolovski u saveznom je pritvoru okruga Ashtabule jer postoji opasnost od bijega. On je rekao da se ne osjeca krivim i sad ceka sudenje.

Savezni osiguravatelji vratili su pune iznose štednje vecini od pet tisuca štediša.

Još u ožujku 2010., samo mjesec dana prije zatvaranja bankrotirane štedionice, Raguz je dionicarima rekao da štedionica posluje izvrsno i s krajem 2009. raspolaže imovinom od 238 milijuna dolara. Cijelo su se vrijeme, tvrde savezni istražitelji, Nikolovski i Raguz bavili prijevarom i lažnim zajmovima krali iz štedionice milijune dolara. Više od polovine novca otišlo je u prekomorske bankovne racune i na skupe automobile, ali velikome se iznosu još nije ušlo u trag, kažu istražitelji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter