Šef EP-a Buzek srdacno primio Josipovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na svom prvom vanjskopolitickom putovanju predsjednik Ivo Josipovic u Bruxellesu se u cetvrtak sastao s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyjem Buzekom. Šef EP-a Josipovica je docekao s cestitkama na njegovom uspjehu na predsjednickim izborima, ali i na uspjesima Hrvatske na putu prema EU-u.

- Hrvatska je zatvorila 17 poglavlja, ostalo ih je još samo 16, što je dobra pozicija, i u ovom trenutku možemo reci da je caša za Hrvatsku polupuna, a ne poluprazna, kazao je Buzek. Dvojica predsjednika razgovarala su o reformama neophodnim za ulazak Hrvatske u EU, suradnji u regiji te borbi protiv korupcije.

- Zanimljiv mi je bio podatak da je u susjednoj Sloveniji podrška ulasku Hrvatske u EU veca negoli potpora u samoj Hrvatskoj. Pa, naravno, kada u Sloveniji za to ne moraju provoditi reforme, našalio se Buzek te objasnio da je uobicajeno da na pocetku teških i nepopularnih reformi koje zemlje pristupnice moraju provesti dolazi do odredenog pada stupnja potpore ulasku zemlje u EU.

Josipovic je zahvalio EP-u i Buzeku osobno na potpori isticuci da Hrvatska zahtjeve EU-a ne ispunjava samo zbog Unije, nego i zbog vlastitog naroda.

- Borba protiv korupcije nije zadatak i cilj koji radimo za EU, nego za Hrvatsku. Svjesni smo toga kao što smo svjesni važnosti dobrih odnosa i suradnje unutar regije. Motivacija za ulazak Hrvatske u EU na visokoj je razini i u Vladi, i u oporbi, i u parlamentu: sve važne politicke snage u zemlji ujedinjene su u nastojanjima za ulazak Hrvatske u EU, kazao je.

Na svom prvom susretu s predstavnicima EU-institucija Josipovic nije mogao izbjeci pitanja o problematici koja i danas muci mnoge u Uniji, a to su poljoprivreda i problemi seljaka.

Buzek je pokušao Josipovica utješiti primjerom svoje države Poljske, u kojoj su poljoprivrednici prije ulaska u Uniju bili glavni protivnici, a danas su najvece pristaše EU-a. Josipovic je kazao da aktualni problemi s poljoprivredom i seljacki prosvjedi nisu povezani s ulaskom u Uniju, nego se radi o internom problemu koji ce, kako se on nada, Vlada ipak uspjeti riješiti.


Podijeli: Facebook Twiter