Šef Bayerna u strahu priznao 5 puta veću utaju poreza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedniku Bayerna Uliju Hoenessu (62) počelo je danas u Münchenu suđenje zbog utaje poreza, i odmah na početku Hoeness je šokirao javnost priznavši utaju koja je pet puta veća od one za koju ga tereti tužitelj. Ako bude proglašen krivim, Hoenessu prijeti kazna od pet do deset godina zatvora, a presuda se očekuje u četvrtak.

Njemačko tužiteljstvo tereti Hoenessa da nije prijavio prihod od 33,5 milijuna eura u razdoblju od 2003. do 2009. godine, koji je ostvario preko računa u jednoj švicarskoj banci, te da je tako državu oštetio za 3,5 milijuna eura neplaćenog poreza. No, Hoeness je na današnjem početku suđenja priznao da je iznos puno veći, odnosno da je državu oštetio za 18,5 milijuna eura neplaćenog poreza.

Hoeness je izjavio da je račun u švicarskoj banci koristio za trgovanje na financijskim burzama. "To je bio račun za kockanje. Zaigrao sam se i izgubio konce, pa je na kraju to ispala noćna mora. Drago mi je da su sada sve karte na stolu i duboko žalim zbog svojih pogrešnih postupaka. Nisam nikakav društveni parazit, kao što me se pokušalo prikazati u javnosti. Ja i moja obitelj platili smo visoku cijenu, čak sam i dobivao prijetnje smrću", kazao je Hoeness.

Tvrdi da je sam upozorio poreznu upravu na račun u švicarskoj banci te se nada da će zbog toga izbjeći zatvorsku kaznu. No, nije jasno je li to učinio kad su mu poreznici već bili na tragu.

Slučaj Ulija Hoenessa i drugih poznatih osoba koje su utajile porez njemačkim vlastima ponukao je 55.000 osoba u zadnje četiri godine da se same prijave poreznoj upravi i plate čak 3,5 milijarde eura poreza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter