Sedmi poraz Istre 1961: Nastavak negativnog niza


Nogometaši Istre 1961 nastavljaju s porazima, današnji protiv Hrvatskog dragovoljca bio im je sedmi uzastopni, peti u prvenstvu uz dva u Kupu od Rijeke. Produžio se tako post «zeleno-žutih» koji na pobjedu čekaju od 1. ožujka, kad su slavili u Osijeku, a još je gora situacija na «Drosini», gdje domaći nisu stigli do tri boda od 14. prosinca prošle godine kad je poražen Split. U 2014. godini zabilježen je samo jedan mršavi remi protiv Hajduka, sve ostalo bile su samo gorke pilule za domaće navijače koji u sve manjem broju, a ne može im se na tome ništa zamjeriti, navraćaju na «pulsku bombonijeru».

Kao da se utakmica igrala na Sigetu, tako je Igor Pamić krenuo u današnji dvoboj u formaciji 5-4-1, svjestan da u ovom trenutku nema momčad koja bi se mogla nadigravati čak ni s fenjerašem, a kamoli s nekom kvalitetnijom momčadi. Uz strpljenje koje je stalno tražio od svojih pulena, Paminjo je istrčao s najavljivanim sastavom, a jedinu nedoumicu koja se ticala ofenzivnog reda razriješio je gurnuvši u vatru Mutomba umjesto najavljivanog juniora Dadića. I zacijelo zažalio.

Naime, Mutombo je igrao neku svoju igru i već nakon pola sata završio u svlačionici, a priliku je dobio Hajder koji se također nije naigrao, niti je ispunio ono što je trener od njega tražio.

Za razliku od blijedih Puljana, gosti su pokazali više želje da stignu do pobjede i u tome su na kraju i uspjeli. Po svemu viđenom zasluženo. Prvi dio utakmice svoju blagu terensku inicijativu nisu uspjeli kapitalizirati, ali zato su već u trećoj minuti nastavka prihvatili domaći poklon i stigli do vodećeg gola po principu "tko će kome, ako ne svoj svome". Naime, vodeći pogodak djelo je bivšeg zeleno-žutog Bačelić-Grgića koji ga nije želio proslaviti, što je objektivna domaća publika znala nagraditi isprativši Šibenčanina pljeskom kad ga je trener u 90. minuti zamijenio.

Tek kad su primili pogodak, domaći su nogometaši počeli igrati i prema naprijed te pokazali neku želju da ugroze protivnički gol. Svjestan da ima mršav igrački kadar, Paminjo je odlučio amnestirati Joa koji je posljednjih pola sata donio dodatnu živost, usprkos zvižducima kojima je većina gledatelja popratila svaki njegov dodir s loptom. Činilo se u tim trenucima da će Istra 1961 nekako stići do gola i tako izbjeći sedmi uzastopni poraz, no umjesto da zabiju, «zeleno-žuti» su primili pogodak i tu je priči bio kraj. Uspjeli su potom domaći nogometaši čim su krenuli s centra smanjiti rezultat, trećim pogotkom Dejana Radonjića u dvobojima protiv Hrvatskog dragovoljca, sedmim u prvenstvu, ali više od toga se nije moglo. (I. CEROVAC, snimio D. MEMEDOVIĆ)

Utakmica 30. kola: Istra 1961 – Hrvatski dragovoljac 1:2 (0:0). Gradski stadion "Aldo Drosina". Gledatelja 800. Sudac Andrej Burilo (Osijek) - 6. Pomoćnici: Menđušić i Zobenica (oba Vinkovci). Strijelci: 0:1 Bačelić Grgić (48'), 0:2 Jajčinović (81'), 1:2 Radonjič (82'). Žuti kartoni: Yoon (Istra 1961), Gregov, Doležal, Lesjak (Hrvatski dragovoljac).

ISTRA 1961: Lovrić, Havojić, Čagalj, Vučko, Budicin, Pilipović, Yoon (od 57. Jo), Batarelo, Obšivač, Mutombo (od 30. Hajder, od 71. Mance), Radonjić.

HRVATSKI DRAGOVOLJAC: Čović, Zlatar, Gregov, Mrčela, Tomić, Ljubičić, Lesjak, Jazvić (od 75. Jajčinović), Bačelić Grgić (od 90. Mršić), Doležal, Božić (od 81. Rašić).

Pamić: Mi trenutno bolje ne možemo

Premda mu je momčad doživjela sedmi uzastopni poraz, Igor Pamić nakon utakmice nije izgledao kao čovjek kojem su sve lađe potonule. Daleko od toga da je bio euforičan, no mogli bismo reći da je "div iz Žminja" spoznao realnost onog čime raspolaže. Odnosno, znao je on to već puno ranije i samim time bio je donekle spreman na posrtanja koja su postala "zeleno-žuta" svakodnevnica.

- Što da kažem, nadam se da ne očekujete od mene da pričam kako smo odigrali ovu utakmicu, rekao je Paminjo umjesto uvoda.

- Nisam ljut na dečke, vjerujte mi, stvarno nisam. Upozoravao sam već neko vrijeme da smo mi dosegnuli svoj maksimum, pogotovo s momčadi koju sada imamo, s toliko izostanaka. Mi smo i na ovoj utakmici pružili svoj maksimum, a da li se sviđalo vama kako smo izgledali na terenu ili ne, to je već druga priča. Mi u ovom trenutku jednostavno bolje ne možemo i toga svi moraju biti svjesni. Ne opravdavam moje dečke, pogotovo ne ove iskusne u zadnjoj liniji kad reagiraju ovako kako reagiraju u posljednje vrijeme. Ne znam stvarno što bih na te neke poteze rekao, ali to je naša realnost, na žalost. Stvarno mi je žao zbog svih, pogotovo zbog publike koja nas je došla pogledati, ljudi koji nas prate i koji su žalosni kao i mi kad izgubimo, ali i zbog imidža kluba za koji se ja nevjerojatno borim. Ovo nije bilo loše, bilo je jako loše i moramo očekivati da će u sljedećim kolima biti bolje, ali ponavljam još jednom, nisam razočaran jer znam da smo pružili maksimum.

U najavi ove utakmice stalno su se spominjali domaći juniori, kako će jedan, možda i dvojica dobiti priliku da zaigraju. Na kraju je samo 20-ak minuta odradio Mance i za vrijeme provedeno na terenu pokazao puno više nego Mutombo i Hajder združenim snagama.

- Jednu stvar stalno ponavljam, neke sam igrače doveo zato što sam morao, a ne zato što sam to htio. I ovako smo ostali na vrlo malo igrača, a zamislite što bi bilo da njih nismo doveli. Kad sam ih već doveo, jedini način da vidim da li nešto vrijede je da ih stavim unutra na prvenstvenoj utakmici i zato su oni danas dobili prednost. Sad sam ih vidio i više ih neću gledati, to je sigurno, sad će doći red na naše juniore, istaknuo je Paminjo.

- Ne bih sad želio nešto posebno izdvajati Mancea, ali mogu reći da se dečko našao u par šansi. Nećemo ga sad zbog toga hvaliti niti kuditi što ih nije realizirao, s tim mladićima trebamo ići polako.

Svoj osvrt na današnji dvoboj dao je i gostujući kormilar.

- Znali smo da će biti teška i tvrda utakmica. Bili smo pod velikim psihološkim pritiskom zbog rezultata koje su dan ranije ostvarili naši direktni konkurenti i znali smo da nam je ova utakmica "biti ili ne biti". Odlično smo reagirali i kad se sve zbroji i oduzme, mislim da smo bili za nijansu bolji i zaslužili pobjedu. Imala je i Istra 1961 svoje šanse, ali mi smo kod 0:1 morali realizirati onu šansu preko Jazvića i onda bi utakmica za nas bila puno lakša, ne ovako neizvjesna do samog kraja. Bez obzira na to, čestitao bih svojim igračima, a domaćinu na korektnoj igri i idemo dalje, zadovoljno je nakon pobjede zvučao Davor Mladina, trener Hrvatskog dragovoljca. (I. CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter