Sedmi dan štrajka radnika TESU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici Uljanik TESU-a d.d. su uz bubnjeve, zviždanje, sirene, transparente i zastave prošli pulskim ulicama uz odobravanje mnogih prolaznika. Hocemo place koje smo pošteno zaradili, porucili su. Na putu od gradske palace na Forumu do zgrade županije te kod Portarate pridružili su im se gradani i predstavnici udruga te studenata.

- Ovi ljudi su gladni. Sedmi dan smo u štrajku, a ništa se bitno nije još dogodilo. Želimo da nas cuju gradani i iskazujemo veliko nezadovoljstvo državom koja ne obraca pažnju na nas, porucio je svima prisutnima predsjednik Štrajkackog odbora ?ino Šverko na Portarati.

- Sramota je da moramo na ulici rješavati svoje probleme, ali bojim se da samo tako možemo. Danas nitko ne vodi racuna o radnicima i vrijeme je da se pobrinemo sami, rekao je predstavnik radnika Rajko Kutlaca i dodao.



Nade svih zaposlenih u ovom poduzecu usmjerene su prema Vladi i državnom tajniku Ruderu Friganovicu koji se treba pojaviti u utorak u Puli i sazvati skupštinu dionickog društva koja ce imenovati novu upravu i nadzorni odbor. Nadaju se da ce vlasnik opet postati Uljanik, što je i zahtjev 138 radnika TESU-a. Od srijede tvrtka je obezglavljena, nema niti jednog clana uprave, a u nadzornom odboru ostao je samo Kutlaca.

- Nadamo se da cemo poceti raditi od srijede jer imamo za isporuciti generatore za Uljanik i Brodosplit. Ali necemo ih isporuciti ako nam ne daju place, rekao je Šverko.



Valerio Drandic koji se ispred Istarske županije obratio prosvjednicima porucio im je da je župan Ivan Jakovcic upravo danas u Zagrebu gdje razgovara s premijerkom Jadrankom Kosor i izmedu ostalog nastojat ce dogovoriti uvjete za razrješenje. U protivnom, ako treba ici cemo s vama do Vlade. Ne dajte se!, porucio je Drandic.

Ispred gradske vijecnice gradonacelnik Boris Miletic dao im je podršku i rekao da se Vlada mora odgovorno postaviti prema ovom poduzecu.


Podijeli: Facebook Twiter