Sedmaši i osmaši uzeli loptu uz krilaticu "Baci drogu u koš"


Predstavnici sedmih i osmih razreda svih 11 pulskih osnovnih škola, njih 55, u četvrtak su na Portarati uzeli loptu u ruke i, bodreni glasnim navijanjem i pljeskom svojih vršnjaka, odmjeravali snage u slobodnim bacanjima. Simboličnom su gestom, uz druženje i zdravu zabavu, sudjelovali tako u 13. sportsko - edukativnoj akciji "Baci drogu u koš", koju, u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, zajedno provode Grad Pula, odnosno njegovo Vijeće za komunalnu prevenciju, Istarska županija s kampanjom "Bježi! - Via!", Policijska postaja Pula i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Najuspješnija OŠ Monte Zaro

Na koncu je najuspješnija bila OŠ Monte Zaro, drugo je mjesto osvojila OŠ Tone Peruška, a treće Škola za odgoj i obrazovanje. Pobjednici su nagrađeni loptama i majicama s prigodnim porukama "Baci drogu u koš" i "Bježi! - Via!", koje su nosili i svi sudionici, a uručila im ih je nova predsjednica dječjeg Gradskog vijeća Pule Lana Peršić.

U revijalnom dijelu manifestacije, loptu su u koš prvi nastojali baciti načelnica PP Pula Tatjana Božac Maksić, boksač Marko Čalić, članica odbojkaškog kluba Pula Gea Barbić i prošlogodišnji pobjednik natječaja za dizajn akcije "Baci drogu u koš" Toni Borina, učenik OŠ Šijana. Prisutni su bili i pulska dogradonačelnica i predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Elena Puh Belci, pročelnica za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, koordinator kampanje "Bježi! - Via!" Diego Bosusco Ptica te predstavnici županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Izvrsnim nastupima okupljene je animirala plesna skupina AB original, a građanima je na raspolaganju bio i info punkt s brošurama i korisnim informacijama o borbi protiv ovisnosti, prevenciji, rehabilitaciji i resocijalizaciji bivših ovisnika.

- Cilj akcije je upozoriti javnost na gorući problem današnjice te odaslati poruku da je život bez droge prva liga! Odlučili smo se za druženje kroz sport, ples i zabavu, kako bismo mladima, ali i svim drugim građanima uputili pozitivne poruke, senzibilizirali ih za problem droge i doprinijeli njegovom iskorjenjivanju. Naravno, ne možemo očekivati da će ovakav način prevencije biti definitivno rješenje, ali je to sigurno jedna važna karika koja će tom rješenju pridonijeti, rekla je Elena Puh Belci.

Nogomet u OŠ Veli Vrh

Najavila je, također, završni događaj u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, malonogometni turnir između predstavnika Grada Pule, MUP-a, medija i djelatnika osnovnih škola, pod nazivom "Život bez droge je prva liga", koji će se u sportskoj dvorani OŠ Veli Vrh održati 15. prosinca.

Tatjana Božac Maksić je istaknula da je zajednička suradnja u borbi protiv ovisnosti i prevenciji ključna. Napomenula je da je PP Pula ove godine evidentirala veći broj kaznenih djela vezanih za drogu i ovisnosti, u odnosu na lani te povećanje broja mladih koji su se našli u tom problemu. Upravo zbog toga, rekla je, policija, između ostalog, održava predavanja u osnovnim i srednjim školama. Krizmanić Marjanović je napomenula da se trude educirati djecu o štetnosti droga i istovremeno ih motivirati za bavljenje sportom, a Diego Bosusco Ptica naglasio da su im ciljana skupina sedmaši i osmaši.

- Usmjereni smo upravo prema djeci i školama, ali zasigurno bi više trebalo uključiti i roditelje i obitelji te upozoriti na činjenicu da su danas prisutne izuzetno opasne sintetične droge koje već samo jednom konzumacijom mogu biti kobne za ta mlada bića, poručio je Bosusco. (K. FLEGAR, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter