Sedma sila u najrazvijenijem gradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saznanje da je Novigrad najrazvijeniji grad u Hrvatskoj za mnoge od njegovih približno pet tisuca stanovnika bilo je ugodno iznenadenje. Novigradani s kojima smo razgovarali ne znaju puno o podacima na kojima se temelji indeks razvijenosti (stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, proracunski prihodi i opce kretanje stanovništva), no slažu se da je kvaliteta života u njihovoj maloj sredini posljednjih godina porasla.

Muzej Lapidarium i novouredenu biblioteku, sportsku dvoranu i novo nogometno igralište u Dajli, djecje parkove i kvalitetno održavane zelene površine najcešce spominju, a tu je i ekološka javna rasvjeta te sustav odvodnje i procišcavanja otpadnih voda ostvaren kroz projekt "Jadran".

O svemu je tome ponešto doznalo desetak hrvatskih novinara kojima je proteklog vikenda domacin bila Laguna Novigrad, najznacajniji ovdašnji turisticki subjekt. Inicijativa prezentiranja Novigrada kao najrazvijenijeg grada, ali i turistickog mjesta bogate povijesti, s ribarskom tradicijom i prirodnim ljepotama, pokazala se pogodenom, jer su mnogi došli prvi put i doživljeno je za njih bilo pravo otkrice. Bilo je, medutim, i dosta znoja!



"Krivac" je Mario Valentic, bivši mister, TV glumac, profesor kineziologije koji ih je uputio u tajne zdrave prehrane i tjelovježbu. Na istezanje, jacanje mišica i brzo hodanje u zelenilu kraj mora, na kraju se vecina "navukla". I ovaj je osobni trener dio ekipe koja u Novigradu dosad nije bila, posebno mu se svida to što nije razvikano turisticko odredište, mir, lijepa šetnica uz more, pa i blizina unutrašnjosti Istre.

Novinari su medu prvima obišli novu sportsku dvoranu. "Grad radi na tome da ona dobije uporabnu dozvolu i bude otvorena tijekom lipnja", informirala ih je procelnica Sandra Rugani Kukuljan, koja im je bila vodic s arhitektima Mariom i Pierom Perossom. Sljedece je odredište bila poduzetnicka zona Vidal u kojoj posluje 11 trgovackih društava s ukupno 324 radnika. Tu su posjetili Luxotticu, glavni distribucijski centar za jugoistocnu Evropu poznatih i luksuznih brandova suncanih naocala.

Informacije iz prve ruke u neformalnim susretima imali su prigodu dobiti od gradonacelnika Antea Milosa i predsjednice Gradskog vijeca Sonje Jurcan, dok im je Kristijan Nemet iz TZ-a predstavio kalendar manifestacija i skrenuo pažnju na jedan od najjacih aduta turistickog Novigrada - vrhunsku gastronomiju.



Zahvaljujuci clanovima streljackog društva Gusar na njihovoj su se streljani okušali u gadanju glinenih golubova, a bilo je i vremena za samostalno razgledavanje grada.

- Jako mi je lijepo, simpaticno. Imali smo priliku vidjeti što mogu ostvariti ljudi s dobrim idejama i pozitivnom energijom, rekla nam je Katarina Zoric iz T-Portala. Magda Deždek iz revije Sensa je oduševljena novim wellness i spa centrom Maestrala. "Svida mi se što se istice da se radi o manjem mjestu, a opet ima sve", kaže Alenka Juricic iz Novog lista.

Za razliku od njih, popularni HTV-ov novinar i urednik Zoran Šprajc je u Novigradu vec gotovo domaci. "Dolazim niz godina, a pocelo je tako što sam ga odabrao kao najdalju tocku od stvarnog svijeta. Znaci, kad želiš otici što dalje od Zagreba, posla, gužve, stresa - to je to! Za mene je Novigrad savršeno mjesto. Ne cudi me što je proglašen najrazvijenijim gradom", kaže Šprajc.


Podijeli: Facebook Twiter