Sedlar snima "Bitku za Dajlu"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati hrvatski redatelj Jakov Sedlar dovršava dokumentarni film "Bitka za Dajlu" po scenariju Darka Pavicica, koji ce premijerno biti prikazan potkraj rujna.

"Film ce prikazati cijeli slucaj Dajle s raznih motrišta", izjavio je u srijedu redatelj dodavši da tim 60-minutnim dokumentarcem žele objasniti o cemu je rijec u slucaju Dajla jer mnogi ljudi zapravo ne znaju što je predmet prijepora.

U dokumentarcu sudjeluju Adalbert Rebic, Ivan Jakovcic, Veljko Miljevic, don Ante Jukopila, Ilija Jakovljevic, biskup Mile Bogovic, nadbiskup Želimir Puljic, bivši veleposlanik Drago Kraljevic, Ivica Šola i drugi.

Sedlar kaže da je poziv za sudjelovanje u dokumentarcu poslao i zagrebackom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozanicu, ali da odgovor nije dobio.

Posebno je vatikansko povjerenstvo utvrdilo da porecka biskupija mora talijanskim benediktincima vratiti samostan i zemljište pokraj Novigrada, koji su bili njihovo vlasništvo do kraja Drugoga svjetskog rata, ili im isplatiti odštetu.

Prijepor u vezi s povratom nekretnina talijanskim benediktincima u župi Dajla bio je u žarištu zanimanja hrvatskih medija od kraja srpnja do sredine kolovoza.

Sedlar je, uz ino, dosad snimio 60 dokumentarnih filmova. Jedan od njegovih najnovijih dokumentaraca "Hrvati i Srbi" na DVD-u prodan je u 15.000 primjeraka.


Podijeli: Facebook Twiter