Sedamdeset ozlijedenih u Rimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanje u Rimu se u subotu navecer smirilo nakon najnasilnijih prosvjeda u talijanskoj prijestolnici zadnjih godina, koje je izazvala radikalna manjina prosvjednika protiv neoliberalizma.

U subotu se tijekom prosvjeda u Rimu nekoliko stotina militanata sukobilo sa snagama reda, a u sukobima je, po izvješcima talijanskih medija, ozlijedeno oko 70 prosvjednika i pripadnika snaga sigurnosti. Po informacijama službe hitne pomoci, 45 osoba je prevezeno u bolnice, a 25 osoba je medicinsku pomoc dobilo na licu mjesta.

Sindikat policije Siulp je izvijestio da je u neredima ozlijedeno više od 30 pripadnika redarstvenih snaga. Medu hospitaliziranima su jedan prosvjednik koji je u eksploziji petarde izgubio dva prsta, te nekoliko policajaca. Nitko od ozlijedenih nije u u kriticnom stanju.

Izgrede je, po izvješcima talijanskih medija, pocelo izazivati nekoliko stotina zamaskiranih radikalnih militanata takozvane skupine Black Block koji su se ubacili medu desetke tisuca prosvjednika. Militanti su, bilježi rimska La Repubblica, na pocetku prosvjeda došli okupljeni pod transparentom na kojem je pisalo "Ne tražimo buducnost, uzet cemo sadašnjost", a neki su, ustvrdio je rimski gradonacelnik Alemanno, vjerojatno pristigli i iz inozemstva.

Veci dio prosvjednika, ukljucujuci i pripadnike anarhistickih skupina, ogradio se od nasilnih prosvjednika, a na nekim je mjestima došlo do sukoba izmedu nasilnih i mirnih prosvjednika, koji su cak u nekoliko navrata pljeskom pozdravljali privodenje izgrednika. Talijanski mediji su zabilježili i slucaj kada su prosvjednici iz svojih redova izdvojili i policiji predali trojicu nasilnika.

Nasilni prosvjednici u Rimu, maskirani i s kacigama, palili su automobile, ukljucujuci i jedan policijski kombi, razbijali izloge trgovina i banaka, i urede u jednom krilu zgrade ministarstva obrane. Na policiju koja je uzvracala vodenim topovima bacali su kamenje, boce i petarde.

Prije dolaska povorke do lateranske bazilike najviše je nereda bilo oko Koloseuma. Dimne bombe zamaglile su pogled na more crvenih zastava i transparenata sa sloganima koji napadaju ekonomsku politiku koja, tvrde, prosvjednici, najviše šteti siromašnima. Gradonacelnik Gianni Alemanno naredio je zatvaranje svih javnih muzeja iz sigurnosnih razloga.

Prosvjednici su se u subotu skupili diljem svijeta optužujuci bankare i politicare da su upropastili gospodarstva, ali samo je u Rimu dan gnjeva protiv divljeg kapitalizma zasad prerastao u nasilje. Nasilje u Rimu osudili su i politicari vladajucih stranaka i celnici talijanske oporbe. Talijanski premijer Silvio Berlusconi zahvalio je snagama reda i istaknuo da su samo zahvaljujuci njihovoj uravnoteženoj reakciji izbjegnute teže posljedice. Nerede je Berlusconi ocijenio "vrlo zabrinjavajucim znakom za gradansko društvo" i istaknuo da ih "svi bez ograda moraju osuditi". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter