Sedamdeset godina kolektivne memorije zapisano u jednoj knjizi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pretijesna je bila kazališna dvorana Zajednice Talijana Fulvio Tomizza kada je predstavljena knjiga "Una storia lunga 70 anni/Priča koja traje već 70 godina". Iza naslova knjige krije se povijesno- fotografski prikaz ove zajednice od njezinog osnutka 1947. godine (Circolo degli Italiani), kroz njezin razvoj i rast te prilagodbu novim društveno-ekonomskim promjenama sve do recentnih dana.

Iako se s puno emocija kroz priču koja traje 70 godina ulazi u "živo tkivo" jednog organizma sastavljenog od pripadnika autohtone talijanske narodnosti, koja zrcali u sebi njihove odnose i nastojanja da se taj "organizam" sačuva, odnosno baštini sve svoje izvorne vrijednosti. Kroz dublju analizu prikazanog može se pratiti globalni povijesni presjek na ovim prostorima od proglašenja Zone B, FNRJ, Londonskog memoranduma, SFRJ i stvaranja samostalne države Hrvatske, pa sve do njezinog integriranja u Europsku uniju. Tim razvojem bio je utvrđivan i pravni status kao i odnos prema pripadnicima narodnosti, konkretno na ovim prostorima, Talijanima.

Zamah Zajednice u šezdesetim godinama

Fotomonografiju su predstavili članovi uredništva: Dean Brhan, Floriana Bassanese Radin, Manuela Bose i Serena Telloli Vežnaver. Moderatorica, Bassanese Radin, slikovito je opisivala nastanak knjige te istopravnu ulogu svakog člana uredništva. O povijesti, tamnijoj strani događanja počevši od 1947. do 1954. godine, egzodusu domicilnog stanovništva, gašenju Circola te ponovnom aktiviranju i ekspanziji razvoja Zajednice kroz šezdesete godine proteklog stoljeća kada je dobila najveći zamah i prepoznatljivost zahvaljujući Giuseppeu Pippu Roti, govorio je Brhan, istaknuvši da je dramska sekcija u to vrijeme bila najistaknutija od svih "filodrammatica" u Istri i Sloveniji, a taj je status zadržala do današnjih dana. Brhan je zaključio svoju dionicu, istaknuvši kako pripadnici Zajednice Talijana nisu nikada gubili nadu u bolja vremena, pa tako ne smiju izgubiti ni kolektivnu memoriju. Manuela Bose se osvrnula na tekstove u knjizi nastale kroz razgovore s najaktivnijim članovima brojnih sekcija, istaknuvši Franca Sodomaca kao jednog od najzaslužnijih za dobivanje novih prostorija, zatim je spomenula Mariju Giraldi, Fiorellu Campagnola, Marija Cocchietta, Armanda i Alidu Degrassi, Bruna Bosea, Nerinu Crnić, Luisu Travaš i "pridruženu" članicu iz Irske, Mauru Favretto te druge aktiviste koji su udarili pečat jednom vremenu Zajednice. Bassanese Radin se nadovezala govoreći o radu svih predsjednika ZT u različitim vremenima te im zahvalila na doprinosu, nabrajajući ih redom: Luigi Grassi, Romano Cimador, Pino Degrassi, Dario Forza, Sergio Bernich, Roberta Lakošeljac. O grafičkom dizajnu i vizualnom identitetu knjige govorila je Telloli Vežanaver, zahvalivši se sestri Giorgiji koja je sve to grafički osmislila. Na naslovnici knjige nalazi se umaški Trg slobode, a izabran je iz grafičke mape "Istarski trgovi", projekta kojega je osmislio bivši član, Marino Cettina, utemeljitelj galerije suvremene umjetnosti u Umagu, prve takve galerije na prostoru bivše Jugoslavije. U suradnji s likovnim umjetnikom Josipom Diminićem i književnikom Fulviom Tomizzom, nastala je mapa 12 istarskih trgova.

Sveprisutan duh zajedništva

- Bila je to velika odgovornost, jer ovo je ipak naše prvo, veliko tiskano izdanje nastalo u razdoblju od 70 godina egzistiranja Zajednice. Sve što izlazi pred oči šire javnosti, podliježe i većim kritikama, ali nadam se da ćete nam progledati kroz prste i da vaša srca neće promatrati knjigu iz osobnog vidnog kuta, već ćete u njoj otkriti sveprisutan duh zajedništva koji nas je održao svih ovih godina, naglasila je Bassanese Radin.

Služimo kao primjer Europi za suživot

Kasnih devedesetih godina prošloga stoljeća te dodjelom odgovarajućih vlastitih prostora za rad mijenja se društvena uloga naše Zajednice. U kontekstu novonastalih okolnosti i valoriziranja multikulturalnosti na prostorima Istre, naša se Zajednica po svim pitanjima otvara za svekoliku suradnju, bez obzira na nacionalnu ili stranačku pripadnost. Svi su dobrodošli i s pravom tvrdim da služimo kao primjer Europi kako se istinski njeguje suživot ili convivenza, kazao je novinar "La voce del popolo" i dugogodišnji član ZT i član Komisije za pitanja narodnosti Franco Sodomaco. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter