Sedam vikenda afrodizijacke gljive

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 20 tisuca posjetitelja ocekuje se tijekom sedam jesenskih vikenda na Danima Zigante tartufa, koji ce u Livadama poceti 3. listopada i trajati do 14. studenog.

Dani tartufa u režiji Guinnessovog rekordera Giancarla Zigantea, koji je pronalaskom najveceg tartufa na svijetu, teškog 1,31 kilogram, 1999. osigurao mjesto u knjizi rekorda, pravi su mamac za inozemne goste. Dolazak u male Livade, mjesto tartufara uz rub Motovunske šume, najavili su individualni i agencijski gosti iz Japana, Australije, Amerike i citave Europe.

"Odsjedaju u hotelima na priobalju, obilaze agroturisticke objekte u citavoj zoni tartufa, cime i sajam u Livadama doprinosi produženju sezone", rekao je na konferenciji za novinare u Livadama Giancarlov sin Adriano Zigante.

Za trajanja izložbe i sajma tartufa Livade ce postati Istra u malom jer ugostit ce najbolje tartufare, vinare, maslinare i medare. Cilj je samo jedan - i dalje promovirati i valorizirati svježi istarski bijeli tartuf ne bi li Istra postala odredište vrhunske gastronomije, rekla je Tanja Prodanovic iz Zigante tartufa.

Manifestacija pocinju ove nedjelje u 10 sati izložbom bijelog tartufa. U 12 sati moci ce se pogledati oldtimeri iz Hrvatske, Italije i Slovenije, a u 14 sati 20-ak najnovijih modela kuce Porsche.

Održat ce se demonstracija traženja tartufa, licitacija i scenska igra "Tartuf - kralj kroz stoljeca". Svakog iduceg vikenda, što ukljucuje subotu i nedjelju, otvaraju se vrata šatora na novoj lokaciji blizu restorana Zigante, a Zigante tartufi ukljucit ce se i u sadržaje opcinskog Tuberfesta.

U Livadama ocekuju i dolazak posebnih gostiju izložbe i sajma, 10. listopada predsjednika Ive Josipovica, a 12. studenog bivšeg predsjednika Stjepana Mesica.

Obilne kiše natopile su Motovunsku šumu, najpoznatije stanište tartufa, što ne ide u prilog sezoni afrodizijacke gljive. Službeno je pocela 15. rujna, no zapravo kasni zbog nepovoljnih vremenskih prilika pa bi u punom zamahu mogla biti sredinom listopada.

"Tartufi su kvalitetni, no bili bi još bolji da je manje kiše", rekao je Giancarlo Zigante. Otkupna cijena kilograma tartufa trenutno iznosi oko 500 eura.


Podijeli: Facebook Twiter