Sedam trofejnih chow chowa Tanje Pantović

Tanja Pantović i njeni ljubimci - bijeli Mafi, smeđi Baba, bijela Cleo i crni Naf
Tanja Pantović i njeni ljubimci - bijeli Mafi, smeđi Baba, bijela Cleo i crni Naf

Još kao djevojčica htjela je posvojiti azijskog tigra, ali je njezina mama ustvrdila da će "oboje letjeti iz kuće", stoga je kao kućne ljubimce držala papigice, kornjače, aljaškog malamuta i napuštene životinje. Godinama kasnije 34-godišnja Tanja Pantović vratila se u rodne Vrvare kod Poreča sa sedam čupavih chow chow pasa koji predstavljaju njezin životni poziv.

Zbog brige o njima dala je otkaz u frizerskom salonu gdje je radila, a prošle je godine započela samostalan uzgoj u Shen Te Tama uzgajivačnici dok je od 2006. do 2011. bila suvlasnica uzgajivačnice Shen te Chows zajedno s Andreom Jurcan. S redovitim odlascima na izložbe stekla je više od 500 trofeja, a seriju pobjeda započela je s neprežaljenim psom Jimmyem koji je u samo dvije godine života postao najnagrađivanji pas u zemlji. Danas je jedina uzgajivačica u Hrvatskoj koja ima tri međunarodna šampiona s titulama "best in show" iz najmanje tri različite zemlje.

- Oni nisu sportski psi, nekad ni ne žele u šetnju. Ali kad ih uređujem za izložbe, vesele se kao mala djeca i spremni su za pokret u tren oka, kaže Tanja koja sada frizira članove obitelji i svoje "buhice", kako naziva Babu, Mafia, Dudu, Cleu, Blua, Kikija i Nafa (Jimmyev nasljednik). Svesrdnu podršku pri odlasku na izložbe i brizi o psima pružaju joj roditelji Branka i Vlado Pantović, ali kako se chow chow prirodno vežu samo uz jednu osobu, ako Tanje nema, "buhice" uopće ne žele izaći iz preuređene garaže u kojoj spavaju.

- Sve ih možeš naučiti, ali poslušat će te samo onda kad oni to žele, domeće ona kad odlazimo do razigranih pasa. Neodoljivi kao plišani medvjedići, a dostojanstveni kao da žive na dvoru, ti čupavci  odmah odaju svoje porijeklo: genski su povezani s medvjedima u Aziji zbog čega imaju plavi jezik, a legenda kaže da su ih kineski carevi držali i po nekoliko stotina mada su ih cijenili zbog krzna i kvalitetnog mesa. Otac Pantović domeće kako bi chow chow pse cijenio još više kad bi ga mogli vozati uokolo na saonicama što im je također bila jedna od uloga, dok su Tanji njezini psi kao djeca.

Osim brojnih šetnji kojima se započinje u pet ujutro, kuhanja i čišćenja na dnevnoj bazi, obitelj od sedam chow chow pasa košta i puno novca. Iako se za kvalitetne štence s papirima traže barem dvije prosječne hrvatske plaće, uzgajivač koji to čini iz ljubavi potroši daleko više što potvrđuje i obitelj Pantović. Samo parenje stoji najmanje 1.000 eura, a izdvojiti treba i za papire, rodovnice, cijepljenje štenaca, putovanja zbog izložbi, kvalitetnu prehranu, grijane crvene lampe i čuvanje štenaca od 0 do 24.

- Ne možeš raditi ovaj posao ako sve gledaš kroz novac. Ja svoje pse ne bih ostavila ni da se svijet ruši i stojim iza njih cijeli život gdje god da se nalaze. Znam kakvu bih liniju htjela stvoriti te imam sreću da nijedan od pasa nije boležljiv, veli Tanja kojoj je san da uzgoji štence s ruskim porijeklom jer "oni imaju najbolje pse". (Napisala i snimila Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter