Sedam tisuca novinara u štrajku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcki sindikat novinara s oko 7.000 clanova poceo je u cetvrtak cetverodnevni štrajk, koji ce zemlju lištiti informacija do ponedjeljka, zbog smanjenja placa i masovnih otkaza.

U najmasovnijem novinarskom štrajku u 35 godina sudjeluju i tehnicari i on ce zahvatiti sve nacionalne pisane i elektronicke medije, rekao je predsjednik grckog novinarskog društva Stamatis Nikolopulos. Tijekom cetiri dana radijske i televizijske postaje nece objavljivati vijesti. U štrajku je i nacionalna novinska agencija ANA. Informativni portali nece biti ažurirani, a novine nece izlaziti od petka do ponedjeljka. Štrajk je usmjeren protiv vlasnika medija, bili oni privatnici ili država.

Sindikati novinara nalažu svojim clanovima strogo poštovanje štrajka, a od prosinca se bore protiv smanjenja placa i otpuštanja te se zalažu za potpisivanje kolektivnih ugovora. Gospodarska kriza i mjere štednje su udvostrucile gubitke pet glavnih grckih tiskovnih grupacija, po pisanju dnevnog lista Katimerini, a prodaja ja pala za 22 posto.


Podijeli: Facebook Twiter