Sedam tisuca web stranica prosvjeduje s Wikipedijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak sedam tisuca web stranica sudjeluje u današnjem prosvjedu protiv dvaju americkih prijedloga zakona protiv piratstva koji se trenutacno razmatraju u americkom Kongresu, piše portal Deadline Hollywood.

Prijedlog zakona "Stop Online Piracy Act" (SOPA), podnesen donjem domu americkog Kongresa, te "Protect IP Act" (PIPA) koji se trenutacno razmatra u Senatu, namijenjeni su sprecavanju piratizacije americkih proizvoda izvan zemlje.

Neke web stranice posve su zacrnile svoje stranice, dok su se druge pozornost na to pitanje odlucile skrenuti na manje dramaticne nacine.

Najistaknutije medu njima su Wikipedia, Google, Reddit, WordPRess, TwitPic, Cheezburger, BoingBoing, Minecraft, te Mozilla, izvor internetskog pretraživaca Firefoxa.

Wikipedia, BoingBoing i Minecraft odlucili su se za potpuno zamracivanje svojih stranica, dok su drugi, poput Googlea, na svoje osnovne stranice postavili ilustracije ili vizualne poruke o cenzuri vezanoj uz sporne prijedloge, za koje tvrde da ce americkoj vladi omoguciti cenzuriranje interneta, "služeci se postupcima koji su slicni onima kojima se služe Kina, Malezija i Iran".

Najsporniji dio zakona jest onaj koji ce saveznim vlastima omoguciti da na crnu listu stave stranice koje navodno distribuiraju piratske sadržaje. To bi, zapravo, svim americkim korisnicima onemogucilo pristup dobrom dijelu interneta.

Wikipedia na engleskom ugašena je u šest sati po srednjoeuropskom vremenu na 24 sata.


Podijeli: Facebook Twiter