Sedam sajamskih vikenda u postojbini tartufa

Sadržaji Dana Zigante tartufa najavljeni na jučerašnjoj presici (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Sadržaji Dana Zigante tartufa najavljeni na jučerašnjoj presici (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u pratnji gradonačelnika i načelnika iz zone istarskog tartufa otvorit će ove nedjelje Dane Zigante tartufa, maratonsku sajamsku manifestaciju koja će se kroz sedam jesenjih vikenda, od 20. rujna do 1. studenog održavati u Livadama, u samom središtu Motovunske šume, najpoznatijem staništu bijelog tartufa u Istri. Najavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Sajam se otvara u nedjelju u 10 sati, a svečanost otvaranja predviđena je za 13 sati.

Dvostruko veći šator

Guinnessov rekorder Giancarlo Zigante, poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu, planira potvrditi i svoju titulu organizatora najdužeg sajma tartufa na svijetu. U Livadama očekuju da će tijekom mjesec i pol dana kroz mjesto, kao i lani, proći između 25 i 30 tisuća posjetitelja iz čitavog svijeta, od Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije pa čak i daleke Kine, Koreje i Japana.

- Mi smo jedni od onih koji svojim manifestacijama sudjeluju u projektu Hrvatske turističke zajednice "Hrvatska 365" i dajemo velik doprinos produžetku turističke sezone u ovom dijelu Istre, a posebno u Livadama kao svjetskom centru istarskoga bijelog tartufa, istaknula je Daniela Hodžić iz Zigante tartufa.

Za ovogodišnje sajamsko izdanje osiguran je šator od oko 700 četvornih metara površine u kojem će svoje mjesto naći i autohtoni proizvodi koje će nuditi više od pedeset izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije, proizvođača vina, maslinova ulja, sireva, meda, rakija travarica i drugih izvornih proizvoda.

- Šator je dvostruko veći nego lani, a promijenili smo i vizualni identitet sajma i napravili novi katalog kojim smo obuhvatili i dio turističke ponude u susjedstvu, istaknuo je Adriano Zigante.

Turističkim vlakićem u Motovunsku šumu

Lani uveden izlet turističkim vlakićem u samo srce Motovunske šume na pokazno traženje tartufa, zadržan je i ove godine kao jako dobra promocija tartufa. Uz klasični program prezentacije i degustacije autohtonih istarskih proizvoda, pokaznog traženja tartufa i licitacije skupocjene gljive, svakog vikenda predviđena je međunarodna izložba i degustacija vina dok će se u kulinarskom showu okušati internacionalni kuhari, a održat će se i edukativna predavanja o tartufarstvu u Istri. Maloprodajna cijena tartufa, ovisno o klasi, na sajmu će se kretati od tisuću do dvije tisuće eura. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter