Sedam pravila za ucinkovitije vježbanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije vježbanja pojedite proteinsku plocicu
Ukoliko prije treninga pojedete proteinsku plocicu s niskim udjelom ugljikohidrata, to ce vam omoguciti da vježbate duže i intenzivnije (i potrošite više kalorija) nego što biste u uobicajenim okonostima, kaže Steve Zim, autor knjige Hot Point Fitness. Ipak, bitno je da je pojedete najmanje sat i pol vremena prije vježbanja jer ce u suprotnom nakupljena krv u vašem trbuhu umanjiti ucinkovitost vježbi.

Dišite kroz nos

Udisanje i izdisanje kroz nos, umjesto na usta, pomaže u stabilizaciji otkucaja srca te, kao i proteinska plocica prije vježbanja, pojacava vašu izdržljivost. Rezultat? Vježbate dulje i trošite više kalorija. Nemote se obeshrabriti ukoliko vam se na pocetku ovo bude cinilo neprirodnim, jer je potrebno otprilike šest do osam treninga da se ovakav nacin disanja usavrši.



Ostavite kardio vježbe za kraj treninga

Vježbe snage treba provoditi prije kardiovaskularnog treninga, tvrdi Ken Fitzerald, vlasnik popularne teretane u New Yorku. Zašto? Tijelu treba 15 minuta da se zagrije i pocne topiti salo, pa po toj logici tridesetominutna vožnja bicikla ustvari aktivno izgara mast samo 15 minuta. No, ako prije toga dižete utege, kad zapocnete s vježbanjem na biciklu vaše je tijelo vec zagrijano i na taj cete nacin citavo vrijeme vožnje topiti masne naslage.

Ne podcjenjujte razlicitost vježbanja

Ako budete radili iste vrste vježbi svaki put kad ste u teretani, vaše ce se tijelo na njih priviknuti i s vremenom ce prestati trošiti kalorije, kaže Zim. Ako jedan dan trcite, slijedeci dan plivajte ili vozite bicikl. Ili, ako jedan dan dižete utege u ležecem položaju, drugi dan to radite stojeci na nogama. Ne dopustite da se vaše tijelo previše navikne na jednu vrstu vježbe.

Nemojte se držati pognuto

Pognuto držanje tijekom vožnje na kucnom biciklu i naslanjanje na opruge umanjuje kolicinu kisika koju vaše tijelo može primiti što usporava proces topljenja masti, kaže Fitzerald. Rucke su tamo da vam pomognu držati ravnotežu, a ne da se na njih naslanjate. Ako se ne možete kretati bez da ih se pridržavate, usporite.



Vježbajte u vremenskim intervalima

Najbolji nacin za izgaranje masti jest vježbati što intenzivnije što duže vremena, kaže Malick Diop, trener iz New Yorka. Ipak, ako ste tek poceli s treniranjem, vježbanje u intervalima je pravo rješenje za vas. Zapocnite s dvije minute na pokretnoj traci pri brzini od 15 km/h, nakon toga dvije minute trcite pri brzini od 10 km/h, zatim opet ubrzajte na 15 km/h i tako nastavite 20 do 45 minuta; suvišni kilogrami ce se topiti, a vaša izdržljivost pojacati. S vremenom ce interval brze vožnje postajati sve duži, dok na koncu ne budete sposobni cijeli trening odraditi u najvecoj brzini.

Vježbajte s laganim utezima

Cinjenica je da što više mišicnog tonusa imate, to više kalorija topite, cak i kad mirno sjedite. Stoga ukoliko ne uspijevate pronaci vremena za kardio trening, Zim predlaže da radite vježbe za bicepse te u rukama držite utege teške 1 do 1 i pol kilograma dok brzo hodate ili se penjete stepenicama. Ovo ce izgraditi vaš mišicni tonus, pomažuci vam da trošite više kalorija za vrijeme kardiovaskularne vježbe.

BudiIn


Podijeli: Facebook Twiter