Sedam posto manje gostiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok je na pocetku ove turisticke sezone ukupan broj gostiju bio 19 posto manji nego protekle godine, on se sada smanjio na sedam posto, a na današnji je dan bilo ukupno dva posto turista više nego lani. Rovinj je u srijedu zabilježio 30.908 tisuca nocenja, a lani je u isto vrijeme ostvareno njih 30.288.

- Nitko ne ocekuje bolje rezultate od lani, ali se ukupan postotak manjeg broja gostiju smanjuje što je dobro, rekla je direktorica rovinjskog TZ-a Odete Sapac.

Treba naglasiti takoder da je minule godine u sedmom mjesecu bilo više gostiju nego u kolovozu. Tada, naime, vrijeme nije pogodovalo gostima u kampovima. Ukoliko vrijeme u kolovozu bude lijepo, kao što se i navaljuje, u TZ-u smatraju da bi se ukupan postotak od sedam posto manje gostiju mogao dodatno smanjiti.

U usporedbi s lanjskom godinom više dolazaka ostvaruju Nijemci. Austrijanci i Talijani su na lanjskom nivou, a Nizozemci koji su u pocetku sezone bilježili znatni pad u dolascima sada bilježe porast što se pripisuje cinjenici da oni najviše borave u kampovima.

Tržišta koja su pala su Rusija i Velika Britanija. Gosti iz tih zemalja su uglavnom bili hotelski gosti, pa ne cudi da je upravo taj oblik smještaja najviše osjetio krizu i trenutno bilježi pad od 15 posto. Kampovi su na nivou od lani, a najveci porast bilježi privatan smještaj koji je jeftiniji.

U novom hotelu Monte Mulini koji ima ukupno 109 soba i 10 luksuznih apartmana trenutno borave 172 gosta.


Podijeli: Facebook Twiter