Sedam osumnjicenih za prodaju putovnica kriminalcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je za krivotvorenje i trgovinu hrvatskim putovnicama osumnjicila sedam osoba od kojih je šest privela pritvorskom nadzorniku, dok je za jednom raspisala tjeralicu.

Nakon ispitivanja policija je u subotu prije podne pritvorskom nadzorniku privela šest osoba osumnjicenih za krivotvorenje i trgovanje hrvatskim putovnicama od kojih su neke završile kod pripadnika srbijanskog i crnogorskog podzemlja, medu ostalim i kod nekih clanova tzv. Zemunskog klana.

Dvoje policajaca, državnu službenicu MUP-a, dvoje zaposlenika hrvatskog konzulata u Tuzli i jednog civila sumnjici se da su bili povezani s krivotvorenjem i trgovanjem hrvatskih putovnica, rekla je Hini glasnogovornica MUP-a Jelena Bikic. Policijskom istragom utvrdeno je da su od 2006. do 2010. prodali 50 hrvatskih putovnica.

Cijena putovnice navodno se kretala od 10 do 50 tisuca eura, no o tome zasad nema službenih potvrda jer u policiji i Državnom odvjetništvu o pojedinostima ne žele govoriti.

Kako se doznaje, u tom slucaju nije rijec o putovnicama iz tzv. mostarskog kontigenta, vec o zasebnom slucaju u kojem su preprodavane originalne hrvatske putovnice pri cemu su ukradeni identiteti drugih osoba.

Za sudjelovanje u skupini krivotvoritelja i preprodavaca uz šest privedenih osoba osumnjicen je i srpski državljanin za kojim je raspisana tjeralica, a kazneno je prijavljena i jedna nepoznata osoba.

Hrvatski dokumenti posljednjih su godina u nekoliko navrata otkriveni kod osoba osumnjicenih za medunarodni kriminal. Posljednji slucaj zabilježen je u veljaci u Španjolskoj kada su hrvatske putovnice pronadene kod uhicenih pripadnika tzv. Zemunskog klana Luke Bojovica, Vladimira Milisavljevica i Siniše Petrica.


Podijeli: Facebook Twiter