Sedam namirnica za niži kolesterol!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrana i namirnice koje sadrže malu kolicinu zasicenih masti te prehrana bogata vocem i povrcem najbolji su izbor za one koji su zabrinuti zbog moguceg povišenja kolesterola.

Iako ovom preporukom ne otkrivamo toplu vodu podsjecamo vas na popis namirnica za koje je dokazano da utjecu na razinu kolesterola.



A
lkohol
Jedna caša vina uz rucak ili veceru – ili bilo koja vrsta alkoholnog pica – smanjuje rizik od srcanog udara i pogoduje normalnoj razini kolesterola. (No, neumjereno pijenje alkohola povecava rizik od srcanih i drugih oboljenja!)

B
ademi
Supstance iz bademove kožice pomažu u prevenciji povecanja razine tzv. lošeg kolesterola koji može potaknuti procese oštecenja krvnih žila te povecati rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Isjeckane bademe dodajte u jutarnji müsli, salatu ili jednostavno grickajte kao zamjena za neke druge manje zdravije grickalice.



A
vokado
Nezasicene masti u avokadu dokazano smanjuju razinu lošeg kolesterola te povecavaju dobar, tzv. HDL kolesterol. To posebice vrijedi kod ljudi kod kojih razina kolesterola stalno varira. Narežite avokado na kriške i dodajte ih u sendvic, salatu ili pomiješajte sa smjesom od cešnjaka, limunova soka i salse pa cete dobit guacamole umak.

J
ecam
Kad je pri istraživanjima dobrovoljnim ispitanicima u posebnu dijetnu prehranu dodan jecam primjeceno je da im se razina lošeg kolesterola gotovo prepolovila. Jecam može biti izvrsna zamjena za rižu, dodatak juhama, sušenom vocu ili salatama.



Grah, grašak i leca

Prema najnovijim istraživanjima ove namirnice slicno kao jecam dodani u dijetni meni prepolovljuju razinu lošeg kolesterola. Grah, grašak i leca pripremaju se na razne nacine – u juhama, salatama ili cušpajzima. Osim toga, možete ih stavljati u lazanje, burrito ili casserole.

Borovnice

Borovnice sadrže snažan antioksidans pterostilben koji snižava LDL kolesterol. Šalicu smrznutih borovnica pomiješajte s pola šalice narancina soka i jogurta, promiješajte i pripremite ukusan i zdravi jutarnji napitak. Svježe borovnice jedite s müslijem ili u vocnim salatama.



Zob

Zob snižava kolesterol cak za 11 posto pa u svoj jutarnji meni uvrstite mekinje od zobi ili od njih pripremite ukusne muffine.


Podijeli: Facebook Twiter