Sedam lovačkih društava ostalo bez svojih lovišta

Suglasnost je dobilo 31 lovačko društvo u Istri (D. MEMEDOVIĆ)
Suglasnost je dobilo 31 lovačko društvo u Istri (D. MEMEDOVIĆ)

Lovački savez Istarske županije još je prije nekoliko mjeseci počeo s pripremama za novi desetogodišnji zakup tzv. zajedničkih lovišta u istarskoj županiji, a važan dio tih priprema bio je koordiniranje i upućivanje Ministarstvu poljoprivrede zahtjeva za produljenje ugovora o zakupu za svih 38 istarskih lovišta.

Ovih dana je u formi tzv. "prethodne suglasnosti" iz Ministarstva stigao odgovor, i vijesti nisu dobre za sve, odnosno, nešto su lošije nego što se očekivalo. Jer je prethodnu suglasnost za produljenje ugovora o zakupu istih lovišta kojima su gospodarili i u minulom desetljeću na narednih deset godina, dobilo 31 lovačko društvo.

Sedam lovačkih društava dobilo je odbijenicu, što znači da će se za sedam zajedničkih lovišta u Istri morati raspisati novi natječaji, a za neka od njih čak neće moći konkurirati lovačka društva koja su njima gospodarila u dosadašnjem desetgodišnjem razdoblju.

Prethodnu suglasnost nisu dobila lovačka društva Trčka iz Umaga za lovište Umag, Srnjak iz Grožnjana za lovište Grožnjan, Ćićarija iz Lanišća za lovište Ćićarija, Kamenjarka iz Labina za lovište Labin, Srna iz Sv. Lovreča za lovište Lovreč, Rovinj iz Rovinja za lovište Rovinj, te Golub iz Kanfanara za lovište Kanfanar.

Razlozi za uskraćivanje suglasnosti Ministarstva poljoprivrede za produljenje desetogodišnjeg zakupa bez natječaja leže u vrlo strogim i vrlo birokratskim odredbama Zakona o lovstvu, koje navode točno određene prekršaje kao razloge neizdavanja suglasnosti.

Međutim, apsurd ovih odredbi je u tome što se razlogom za neproduljenje zakupa ne smatra osuđivanje odnosno kažnjavanje pojedinog lovačkog društva za određeni prekršaj, već je dovoljan sam čin podizanja optužnog prijedloga za te prekršaje, bez obzira na ishod postupka.

Kako saznajemo u županijskom Lovačkom savezu, svih će sedam lovačkih društava kojima je uskraćena prethodna suglasnost podnijeti žalbe, pa je teoretski moguće da neko od njih tu suglasnost dobije naknadno, te tako "uskoči" u planiranu dinamiku aktivnosti zajedno s 31 društvom koje je dobilo suglasnost, i za koje Županijska skupština do kraja ove godine mora donijeti odluku o produljenju zakupa lovišta na novih deset godina.

Nakon što Skupština donese takvu odluku, župan neposredno s lovačkim društvima potpisuje novi ugovor o zakupu, i procedura za njih može teći dalje bez prekidanja ritma gospodarenja lovištima. (D. ŠIŠOVIĆ; Snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter