Sedam kosaca kosilo arbašpanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odgovor na pitanje «kako se delalo po starinski» prekjucer je u Buladu kraj Boljunskog Polja došao vidjeti dosad najveci broj posjetitelja, zaljubljenika u tradiciju.

A i imalo se što vidjeti: poljodjelski poslovi demonstrirani su na najbolji moguci nacin na plodnom Boljunskom polju. Sve je pocelo grupnom «košnjom na roki». Sedam kosaca ujednacenim je potezima kosilo arbašpanju (lucerku) dok je publika veselo dobacivala šaljive dosjetke. Nakon toga delavci su na polju, po stare užance, otpocinuli uz ice i pice. Uslijedio je prikaz procesa nastanka zrnja žita od «žetve šenice z srpi» na polju, do prenošenja pšenice do mjesta vršenja gdje se «makinalo z vršilicon». Najveci pljesak publike izmamilo je uspješno paljenje starinskog dvotaktnog motora "aran" koji je proradivši ispustio oblak crnog dima. Motor je tako pokrenuo vršilicu staru stotinjak godina, u vlasništvu Cvetka Blaškovica Fioreta iz udruge Bulada-Rumanija koja je organizirala manifestaciju.

Osim poljodjeljskih radova demonstrirano je predenje i pletenje po starinski. Manifestaciju su upotpunili prekrasni konji iz pazinskog konjickog kluba Soko na kojima su djeca uz strucnu pratnju Milana Jurkovica mogla prokaskati promotivni krug, a za sve je posjetitelje osigurana ukusna domaca maneštra.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Opcine Lupoglav u povodu njenog dana, a istim je povodom održan mini maraton Lupoglav - Korita, bocarski turnir i biciklijada na relaciji Lupoglav - Bulada.

Slike:Array ( [0] => Array ( [name] => Array ( [0] => - GL347249.JPG ) [pos] => 1 [caption] =>

Kosilo se po starinski - ujednaceno u skupini

) [1] => Array ( [name] => Array ( [0] => - GL347247.JPG ) [pos] => 1 [caption] =>

Žetva srpovima

) [2] => Array ( [name] => Array ( [0] => - GL347245.JPG ) [pos] => 1 [caption] =>

Makinjanje žita

) ) \n

Ostali tekst:


Podijeli: Facebook Twiter