Sedam Istrana među 100 najzaduženijih Hrvata

Čak 3.182 Istrana i istarskih tvrtki nisu platili davanja državi (D. MATIĆ/CROPIX)
Čak 3.182 Istrana i istarskih tvrtki nisu platili davanja državi (D. MATIĆ/CROPIX)

Linićeva lista poreznih dužnika mogla bi se u 2014. godini značajno smanjiti ako dužnici prihvate uvjete koji će im biti ponuđeni uz otpis dugova. Planirano je da će im se ponuditi da dug jednokratno otplate uz otpis kamata ili da ga reprogramiraju, također uz otpis zatezne kamate od 12 posto, i uz obračun puno povoljnije kamate.

No, time neće biti uklonjeno poljuljano povjerenje u poslovno okruženje kada se zna da je čak 3.182 Istrana i istarskih tvrtki na listi dužnika koji nisu platili davanja državi.

Osoba za čije se dugove javno zna je Albino Jurman iz Bala - najveći istarski dužnik po podacima Porezne uprave. Državi je dužan 40,9 milijuna kuna, što je 600 tisuća kuna više nego sredinom 2013. godine.

Najveći dug državi u kategoriji obrtnika ima Asja Piplović, odvjetnica iz Buja, čijih je 6,7 milijuna kuna duga iz sredine godine sada poraslo na 6,8 milijuna.

Najzaduženija tvrtka u Istri je i dalje pulski TRP. Njihov dug od skoro 20 milijuna kuna iz sredine godine sada iznosi 20,6 milijuna. Jedan je dnevni list napravio dublju analizu i došao do podatka da čak 19 posto ukupnog duga svih hrvatskih građana, odnosno 4,2  milijarde od ukupno 22,6 milijardi kuna duguje 100 osoba. Zanimljivost je da na toj listi 100 najvećih dužnika ima čak sedam Istrana, a neki od njih uopće nisu navedeni na Linićevoj listi srama. Po podacima banaka i tvrtki najzaduženija osoba iz Istre krije se iza inicijala Lj. M. Dužna je čak 65 milijuna kuna.

Za ostale dužnike iz Istre navedena su i mjesta njihovog prebivališta. B. Č. iz Pule duguje 52 milijuna kuna, S. M. iz Buzeta 45 milijuna, D. N. O. iz Pule 37 milijuna, A. J. iz Bala 26 milijuna, a listu zatvaraju S. Ž. i Z. T., oboje iz Poreča, s pojedinačnim dugom od 21 milijun kuna. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter