Sedam hrvatskih kandidata za dva europska suca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedmero kandidata zasad je iskazalo interes da postanu hrvatski suci pri Sudu Europske unije, instituciji sa sjedištem u Luksemburgu koja se sastoji od Suda (Court of Justice) i Općeg suda (General Court). Po neslužbenim informacijama, na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo pravosuđa, a trajao je do 24. prosinca, dosad su pristigle četiri prijave za Opći sud i tri za Sud. No, ta brojka ne mora biti i konačna s obzirom da su neke prijave možda poslane poštom zadnjeg dana natječaja pa zbog blagdana još nisu zaprimljene.

Pravo na imenovanje svojih sudaca u najviše sudsko tijelo Europske unije Hrvatska će imati nakon što 1. srpnja 2013. postane članica EU-a. No, povjerenstvo za izbor kandidata, koje vodi ministar pravosuđa, mora ranije dostaviti prijedlog Vladi, koja ga, pak, mora utvrditi i proslijediti Vijeću EU-a. Suca Suda i Općeg suda u konačnici će potvrditi vlade država članica zajedničkom suglasnošću.

Kandidati za obje dužnosti moraju zadovoljavati dva preduvjeta - da su hrvatski državljani i da dobro govore francuski jezik. Zainteresirani za poziciju na Sudu moraju usto imati i najmanje 20 godina radnog iskustva u pravnoj struci, dok je za Opći sud uvjet najmanje 12 godina iskustva. Oni koji budu odabrani mogu računati na izdašni godišnji financijski "paket" od oko 250 tisuća eura bruto, u što se ne ubraja samo plaća nego i druge naknade i beneficije. Ipak, do sudačke pozicije nije lako doći: činjenica da je nekoga odabrala vlada ne jamči toj osobi i imenovanje jer svaki kandidat mora proći nimalo jednostavno saslušanje pred sedmeročlanim panelom sudaca. Nije neobično da oni kandidata odbiju. (I. FRLAN)


Podijeli: Facebook Twiter