Sedam filmova na prvom Shpeena DOX-u

Film "Djeca tranzicije" otvara program novog festivala
Film "Djeca tranzicije" otvara program novog festivala

Na jučer održanoj konferenciji za novinare, tim Labin Art Republike, predstavio je program prvog festivala dokumentarnog filma Shpeena DOX,  koji će se održati od 10. do 12. srpnja u Labinu. Shpeena DOX se održava, kako mu i samo ime kaže, na poznatoj Špini, prostoru u starogradskoj labinskog jezgri, dok se riječ DOX  veže uz dokumentarne filmove. Kako organizatori kažu, filmski program se sastoji upravo od dokumentarnih filmova, jer iako oni polako postaju sve popularniji, ipak kod nekih bude asocijacije poput "dosadnog" i "školskog". Htjelo se pokazati da filmovi mogu biti i zanimljivi i korisni i zato je logičan izbor pao upravo na dokumentarne filmove jer su oni najčešće angažirane tematike. Tako se filmski program ovogodišnjeg Shpeena DOX-a sastoji od sedam filmova.

U petak, prvoga dana festivala, nakon službenog otvaranja i glazbenog uvoda ansambla udaraljkaša Osnovne umjetničke škole, bit će prikazan višestruko nagrađivani hrvatski film "Djeca tranzicije", koji je ove godine i u konkurenciji za najbolji hrvatski film na Pulskom filmskom festivalu. Slijedi Music DROPS u kojem će se Labinjanima predstaviti mlada glazbenica Elena Baljak.

Kako bi se u program aktivno uključilo i djecu i time im se približio svijet filma, osmišljene su i dvije radionice. Drugi dan festivala, u subotu, započinje upravo jednom takvom radionicom koja će se održati u 10 sati u prostorijama Zajednice Talijana.  Radionica pod nazivom Emotion? Shpeena InMotion! želi prikazati djeci kako nastaju animirani filmovi. Djeca će i aktivno sudjelovati jer će pod stručnim vodstvom osmisliti i kreirati video koji će biti prikazan u večernjem terminu Shpeena DOX-a. Subota navečer je rezervirana za dugometražni i više kratkometražnih filmova.

Prostor Kod špine će u nedjelju navečer ugostiti dva dugometražna filma. Na programu su film "Moja karijera" o životu Arsena Dedića te ekološki britanski film "Virunga" čiji je producent Leonardo DiCaprio.

Shpeena DOX realizira tim mladih ljudi koji su se volonterski,  no sa ništa manje entuzijazma, uhvatili u koštac s organizacijom, od početne ideje Ane Tavić, izbora vrhunskih filmova Biance Dagostin, grafičkog dizajna Nevena Zulijanija ,te Renate Kiršić koja je svojim bogatim iskustvom projektnog voditelja bila asistentica na projektu. Bitno je napomenuti i dvije selektorice (uz Biancu Dagostin) koje su zaslužne za raznovrsnost i internacionalnost programa, Alessandru Pellegri iz Italije i Maureen Prins iz Nizozemske. Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Labin. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter