Sedam desetljeca zajedno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bepina i Zdravko Beletic iz Beleticevog Brega na Motovunštini danas slave 70 godina zajednickog života. Slavljenici, rodeni 1920., suglasni su da je recept za dug zajednicki život razumijevanje, strpljenje i tolerancija.

- Ako smo si kada i rekli grdo, držali smo to za sebe, dok nije prošlo, a onda smo se još više voljeli, kaže Bepina i dodaje: "Nikada si ništa nismo našli za zlo".

- Dobro se slažemo, a imamo i divnu djecu koja nam pomažu i cesto nas posjecuju, kaže Zdravko. - Do kapitulacije Italije bili smo u vezi, dopisivali smo se, a kad je Italija u rujnu 1943. kapitulirala izgubili smo sve kontakte, dodaje Bepina.

U meduvremenu je rodila kcer, a dvije godine o mužu ništa nije znala. Kada se Zdravko iznenada pojavio na kucnom pragu kci Graciela prepoznala ga je po fotografiji.

Zdravko i Bepina Beletic rodili su šestero djece, a Eugenio Irineo umro je od upale pluca u dobi od šest mjeseci. Najstarija Gracijela danas živi u Australiji, Dora u Medulinu, Dolores je u Porecu, Berto u Rovinju, a Marija živi u Starom Pazinu. Njihovu zajednicku sliku roditelji cuvaju na zidu svoje lijepo uredene dnevne sobe.

Po povratku iz rata ondašnje su lokalne vlasti od Zdravka tražile da se aktivira kao službenik u Motovunu, ali je odbio i zato je završio najprije u Labinu u rudniku, a potom na pruzi Lupoglav - Štalije. Potom se vratio Bepini, radio na zemlji i pomagao ljudima u mnogim drugim poslovima.

"Radio sam kao elektricar, u Zamasku sam postavio skoro sve instalacije po kucama, popravljao sam satove, radio sam kao stolar, zidar i kovac. Kovao sam potkove i potkivao goveda, a bavio sam se i pcelarstvom. Poslove nisam naplacivao, vec su mi ljudi za protuuslugu pomagali na imanju, u vinogradu i na njivama", prica Zdravko.

Danas Beletici žive od Zdravkove talijanske i oko 600 kuna hrvatske mirovine. Zdravko se ne žali, prati ga dobro zdravlje, pa naprosto uživa u životu.

Na pitanje može li nam odati svoj recept dugovjecnosti vitalni Zdravko bez razmišljanja odgovara: "Rano ustajati i mnogo se kretati. Može se piti i pušiti, ali umjereno, ako netko želi može se i drogirati se, ali samo umjereno".


Podijeli: Facebook Twiter